Συνεδριάζουν οι “Πρόθυμοι” για την Ουκρανία – Στο Κίεβο ο Βρετανός πρωθυπουργός

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αργότερα σήμερα σύνοδο των κυριότερων ευρωπαίων υποστηρικτών της, από τους οποίους ζητεί πάνω απ’ όλα όπλα αντιαεροπορικής άμυνας, αντιμέτωπη με οξεία έλλειψη εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τη Ρωσία, καθώς τα ρωσικά πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους στοιχίζουν τη ζωή σε ολοένα περισσότερους αμάχους.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η σύνοδος των κρατών μελών της “συμμαχίας των προθύμων” οργανώνεται την ημέρα που συμπληρώνεται η 35η επέτειος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, την 24η Αυγούστου 1991. Θα συμπροεδρεύσουν η Βρετανία, η Γαλλία κι η Γερμανία.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ θα είναι παρών, θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στο Κίεβο, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει επίσης διά ζώσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Άλλοι ηγέτες αναμένεται να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στις συνομιλίες, με φόντο τη νέα κλιμάκωση του πολέμου, ακριβώς τεσσεράμισι χρόνια μετά το ξέσπασμά του, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Η “συμμαχία των προθύμων”, που γεννήθηκε από γαλλοβρετανική πρωτοβουλία που αρχικά είχε σκοπό να συσπειρωθούν κράτη έτοιμα να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, μετατράπηκε σε φόρουμ υποστήριξης στο Κίεβο λόγω της αβεβαιότητας για τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Υποστήριξη

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στοχοποιήσει επανειλημμένα το Κίεβο με ομοβροντίες βαλλιστικών πυραύλων, πλήττοντας μεταξύ άλλων πολυκατοικίες και αφήνοντας πίσω δεκάδες άμαχους νεκρούς.

Έπειτα από σχεδόν κάθε τέτοια επίθεση, που αναγκάζουν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να καταφεύγουν σε σταθμούς του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας, άλλα καταφύγια και σπηλιές, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί από τους συμμάχους του Κιέβου να της διαθέσουν μέσα για να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της.

“Η Ρωσία δεν πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας”, τόνισε ο Άντι Μπέρναμ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του προτού φτάσει στο Κίεβο. “Δεν θα κάνουμε πίσω προτού αποκατασταθεί δίκαιη και διαρκής ειρήνη”.

Στο φόντο, οι διπλωματικές προσπάθειες με σκοπό να τερματιστεί η πιο πολύνεκρη ένοπλη σύρραξη στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

Η Ρωσία απαιτεί εδαφικές και πολιτικές παραχωρήσεις που η Ουκρανία αρνείται να κάνει, θεωρώντας πως θα ισοδυναμούσαν με συνθηκολόγησή της και ότι απλώς θα προοιωνίζονταν νέα ρωσική επίθεση.

Ο Μπέρναμ αναμένεται να ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του έδωσε πράσινο φως προκειμένου η κατασκευάστρια αμυντικού εξοπλισμού MBDA να μοιραστεί “διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα βρετανικά συστατικά στοιχεία του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς SCALP”, τη γαλλική εκδοχή του βρετανικού πυραύλου κρουζ Storm Shadow, κάτι που “θα επιτρέψει στους Γάλλους και στους Ουκρανούς να προχωρήσουν στη συναρμολόγηση του πυραύλου στην Ουκρανία”.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε το Σάββατο ότι η χώρα του θα προμηθεύσει την Ουκρανία με νέους πυραύλους αναχαίτισης.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται κατά δεκάδες από τη Ρωσία αναπτύσσουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και διαγράφουν τροχιά τόξου φθάνοντας σε πολύ μεγάλα ύψη, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την κατάρριψή τους.

Έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης

Καθώς τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα ουκρανικής κατασκευής δεν επιτρέπουν την αναχαίτισή τους, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαρτώνται από πιο προηγμένα συστήματα –ουσιαστικά, τα αμερικανικά Patriot στο οπλοστάσιό της– για την προστασία του εναέριου χώρου τους.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως οι παραδόσεις πυραύλων για τα συστήματα Patriot υποδιπλασιάστηκαν από το 2023.

“Το σύνολο του 2023, η Ουκρανία έλαβε 675 πυραύλους, έναντι 364 όλο το 2025, παρότι τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εντάθηκαν”, τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος, δημοσιοποιώντας αριθμούς που κατά κανόνα καλύπτονται από άκρα μυστικότητα.

“Για το 2026, οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για 264 πυραύλους”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το Κίεβο ζητεί τουλάχιστον 300 ενόψει του χειμώνα.

Όμως οι ΗΠΑ, καθώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, εμφανίζονται να διστάζουν να στείλουν μεγάλες ποσότητες πυραύλων αναχαίτισης.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ρωσία είναι σε θέση να παράγει περίπου 100 βαλλιστικούς πυραύλους σε μηνιαία βάση.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία εντείνει τις δικές της επιδρομές μακράς εμβέλειας εναντίον ενεργειακών και εφοδιαστικών υποδομών στη Ρωσία, ιδίως διυλιστηρίων πετρελαίου και αποθηκών εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Λαρς Κλίνγκμπαϊλ: Η Γερμανία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς να αναλάβει νέο χρέος

Η Γερμανία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς να αναλάβει νέο χρέος, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, δικαιολογώντας την αύξηση των αμυντικών δαπανών εν μέσω αυξανόμενων απειλών. "Είναι σαν να προσπαθείς να πετάξεις στο φεγγάρι χωρίς πύραυλο", σημείωσε ο Κλίνγκμπαϊλ, υπερασπιζόμενος το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2027 στην κάτω βουλή

Κατολίσθηση στο Νεπάλ: Αυξήθηκε ο αριθμός των αγνοούμενων – Στους 1.357 οι νεκροί

Ο μακρύς κατάλογος των αγνοούμενων μετά τη φονική κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 26 Αυγούστου στο Νεπάλ μεγάλωσε ακόμη περισσότερο και πλέον φτάνει τους 5.326 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας αρμόδιας για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων. Οι νεκροί ανέρχονται σε 1.357, με βάση την ανακοίνωση της υπηρεσίας. Στην Κίνα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν

Δένδιας από Ρώμη: «Οι φρεγάτες FREMM θα καταστήσουν πανίσχυρο τον νέο πυρήνα του Πολεμικού Ναυτικού»

Τη συμφωνία για την ενεργοποίηση του προγράμματος πρόσκτησης δύο φρεγατών FREMM από την Ιταλία υπέγραψε σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρουσία του Ιταλού ομολόγου του Γκουίντο Κροσέτο. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η σημερινή Εφαρμοστική Ρύθμιση «προσδίδει περιεχόμενο» στο πρόγραμμα και οριστικοποιεί το νομικό, οικονομικό και τεχνικό του πλαίσιο, καθορίζοντας παράλληλα

Star Bulk: Αύριο ξεκινά η δημόσια προσφορά – Το εύρος τιμής, τα κεφάλαια και το χρονοδιάγραμμα

Από αύριο Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 ξεκινά η δημόσια προσφορά νέων μετοχών της Star Bulk στην Ελλάδα, με το δεσμευτικό εύρος τιμής να διαμορφώνεται μεταξύ 23 και 25,50 ευρώ ανά μετοχή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 16:00, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στη Euronext

Σε εξέλιξη η τριμερής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου – Προηγήθηκε θερμό τετ α τετ Μητσοτάκη-Σίσι

Στο Ελ Αλαμέιν έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.  Είχε προηγηθεί θερμό τετ α τετ μεταξύ του πρωθυπουργού και

Χέρτζογκ: Η Βρετανία θα βρεθεί “στη λάθος πλευρά της ιστορίας”, αν υιοθετήσει κυρώσεις κατά των εβραϊκών οικισμών στη Δυτ. Όχθη

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ εκτίμησε σήμερα ότι η Βρετανία θα βρεθεί "στη λάθος πλευρά της ιστορίας", αν επιβάλει κυρώσεις στις εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων από το Λονδίνο. "Αν αυτό συμβεί, και ακολουθήσουν και άλλες χώρες, πιστεύω ότι θα αποτελέσει έναν πολύ λάθος υπολογισμό και

Ιράκ: Συνομιλίες με εταιρείες από τις ΗΠΑ και το Κατάρ για τον αγωγό Μπασρά-Μπανίγιας

Το Ιράκ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μια κοινοπραξία εταιρειών από τις ΗΠΑ και το Κατάρ σχετικά με τον προτεινόμενο αγωγό πετρελαίου Μπασρά-Μπανίγιας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Βαγδάτη παραμένει προσηλωμένη στην ποσόστωση παραγωγής που της έχει ανατεθεί από τον ΟΠΕΚ και δεν θα

Στο Παρίσι για τη διεθνή συνάντηση κορυφής για το Διάστημα θα βρεθεί ο Κ. Μητσοτάκης

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Παρίσι, η διεθνής συνάντηση κορυφής για το Διάστημα έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και υπό την προεδρία της Γαλλίας και της Γερμανίας.  Η γαλλική πλευρά έχει ανακοινώσει ότι παρόντες στην συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Grand Palais, θα

Related Articles

Popular Categories