Ήπια πτώση καταγράφουν τη Δευτέρα (1/4) οι τιμές του πετρελαίου, διατηρώντας, πάντως, τα περισσότερα από τα πρόσφατα κέρδη τους εν μέσω προσδοκιών για περιορισμένη προσφορά λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ+, επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια και αισιόδοξα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση.
Οι όγκοι των συναλλαγών είναι χαμηλοί, καθώς αρκετές αγορές είναι κλειστές λόγω των διακοπών του Πάσχα.
Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κινήθηκαν υψηλότερα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με το μπρεντ να διατηρείται πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι από τα μέσα Μαρτίου, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεσμεύτηκαν να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής έως τα τέλη Ιουνίου, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τις προμήθειες αργού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας θα επικεντρωθούν στη μείωση της παραγωγής παρά στις εξαγωγές το δεύτερο τρίμηνο, προκειμένου να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι περικοπές παραγωγής με άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+.
Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν πολλά ρωσικά διυλιστήρια, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας.
«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις προμήθειες αργού και βαριάς πρώτης ύλης προσθέτουν στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης του δεύτερου τριμήνου του 2024», ανέφεραν οι αναλυτές της Energy Aspects.
Σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού ημερησίως από αυτά που μπορεί να επεξεργαστεί η Ρωσία έχουν βγει εκτός αγοράς, εν μέσω των επιθέσεων, επηρεάζοντας τις εξαγωγές μαζούτ με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο υφίσταται επεξεργασία σε κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια, πρόσθεσε η εταιρεία συμβούλων.
Στην Ευρώπη, η ζήτηση πετρελαίου ήταν πιο σταθερή από το αναμενόμενο, ανεβαίνοντας κατά 100.000 bpd σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, έναντι της πρόβλεψης για συρρίκνωση 200.000 bpd το 2024.
Η σταθερή ζήτηση από την Ευρώπη, η ήπια αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με πιθανή παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ έως το 2024 αντισταθμίζουν τον καθοδικό κίνδυνο από την ήπια ζήτηση της Κίνας, ανέφεραν.
«Βλέπουμε τους κινδύνους για την πρόβλεψή μας ότι το μπρεντ θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 83 δολάρια/βαρέλι το 4ο τρίμηνο του 2024 να κινούνται μέτρια προς τα πάνω», ανέφεραν οι αναλυτές.
Ωστόσο, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας τη ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, ακόμη και όταν η κρίση στον τομέα των ακινήτων παραμένει τροχοπέδη για την οικονομία, επισημαίνει το CNBC.
Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ για ενδείξεις για το πότε η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, κάτι που θα στηρίξει την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,13% στα 83,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,18% στα 86,84 δολάρια το βαρέλι.
«Σκαρφαλώνει» ο χρυσός
Την… ανηφόρα συνεχίζουν οι τιμές του χρυσού, που τη Δευτέρα κατέγραψαν νέο υψηλό- ρεκόρ.
Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 1,40% στα 2.270,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,09% στα 25,188 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,28% στα 4,0583 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0784 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,07% στο 1,2613 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8548 βρετανική λίρα ανά ευρώ.