21.2 C
Athens
May 9, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί το πετρέλαιο εν μέσω ανάμεικτων ενδείξεων για την προσφορά

Υποχωρεί το πετρέλαιο εν μέσω ανάμεικτων ενδείξεων για την προσφορά

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, ελαφρώς, την Τρίτη (23/1), καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις υποβόσκουσες γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορες περιοχές, τις διακοπές εφοδιασμού στις ΗΠΑ και την επανέναρξη της παραγωγής στη Λιβύη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο, τύπου Brent, υποχωρούν κατά 1,21% στα 79,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού, τύπου West Texas Intermediate (WTI), χάνουν 1,20% στα 73,86 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent, τη Δευτέρα ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τις 26 Δεκεμβρίου, ωστόσο διολίσθησε και πάλι κάτω από αυτό το ποσό.

Τη Δυτέρα, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά περίπου 2%, καθώς η επίθεση ουκρανικού drone στον σταθμό Ust-Luga, στη Βαλτική, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, προκάλεσε ανησυχίες για την πορεία της προσφοράς.

«Η επίθεση … είναι μια υπενθύμιση ότι ένας μεγαλύτερος, πιο ισχυρός πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, John Evans.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν και στη Μέση Ανατολή, όπου ΗΠΑ και Βρετανία, το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποίησαν δεύτερο γύρο επιθέσεων σε βάσεις των Χούθι στην Υεμένη.

Στη Λιβύη, η παραγωγή ξεκίνησε και πάλι στο πεδίο Shahara –δυναμικότητας 300.000 βαρελιών την ημέρα- στις 21 Ιανουαρίου, καθώς οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στη διακοπή της παραγωγής στις αρχές του μήνα έχουν, πλέον, λήξει.

Η επάνοδος της προσφοράς είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από τις συνεχιζόμενες διακοπές  της παραγωγή στις ΗΠΑ, οι οποίες οφείλονται στο ακραίο ψύχος. Περίπου το 20% της παραγωγής πετρελαίου της Βόρειας Ντακότα, τη Δευτέρα, εξακολουθούσε να είναι αδύνατο να παραδοθεί, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή.

Οι διακοπές λειτουργίας που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες την τελευταία εβδομάδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στην εβδομαδιαία μέτρηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) την Τρίτη, πρόσθεσε ο Evans, αναλυτής της PVM.

Απώλειες και για το Φυσικό Αέριο

Πτώση σημειώνει και το Φυσικό Αέριο, την Τρίτη, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης –σημείο αναφοράς για την Ευρώπη- να διαπραγματεύονται χαμηλότερα, κατά 0,14%, στα 27.225 ευρώ η μεγαβατώρα.

Άνοδος για τον Χρυσό

Ο χρυσός, σήμερα, ανακάμπτει, υποβοηθούμενος από το ασθενέστερο δολάριο, ενώ αυτήν την εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες ενδείξεις για την πορεία της συνεδρίασης της Fed, την επόμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια spot για τον χρυσό σημειώνουν άνοδο 0,16% στα 2.024,0 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Φεβρουαρίου ενισχύονται κατά 0,52% στα 2,030.30 δολάρια ανά ουγγιά.

«Το πιο αδύναμο δολάριο επιτρέπει στα συμβόλαια spot του χρυσού να ανέβουν, παρά την εξασθένηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο», δήλωσε ο Han Tan, επικεφαλής αναλυτής της Exinity Group.

Ωστόσο, «ο χρυσός μπορεί να πέσει κάτω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων, εάν οι προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο συνεχίσουν να καταρρέουν», πρόσθεσε ο Tan.

Όσον αφορά το ασήμι, παρουσιάζει άνοδο 0,37% στα 22,378 δολάρια η ουγγιά, ενώ και ο χαλκός διαπραγματεύεται 0,47% υψηλότερα, στα 3,7812 δολάρια η λίβρα.

Το αμερικανικό δολάριο εξασθενεί κατά 16% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία στo 1,0865 δολάριο ανά ευρώ, ενώ κερδίζει οριακά, 0,01% έναντι της βρετανικής λίρας με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,2704 δολάριο ανά στερλίνα. Η βρετανική λίρα  κερδίζει 0,13% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να είναι 0,8553 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #Πτώση #απώλειες #κέρδη

Related posts

«Στοπ» στο ράλι του πετρελαίου-Πάνω από τα 60$ το μπρεντ

banks

Πετρέλαιο: Απότομη πτώση στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+

banks

Πετρέλαιο: Μειώνονται οι τιμές – Αναμένεται αύξηση της προσφοράς

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

ΟΠΕΚ: Η μετάλλαξη Δέλτα καθυστερεί την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

banks

«Καλπάζει» ο χρυσός – «Χτύπησε» νέο ιστορικό υψηλό

banks