24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Πέφτει, αλλά οδεύει προς μηνιαία κέρδη το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο

Πέφτει, αλλά οδεύει προς μηνιαία κέρδη το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο

Πτώση άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (31/1), καθώς η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού, την Κίνα προβληματίζει. Παρόλα αυτά, ο «μαύρος χρυσός» οδεύει προς μηνιαία άνοδο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, καθώς η έξαρση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή αυξάνει τις ανησυχίες για την προσφορά.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, άλλη μια απόδειξη ότι η ευρύτερη οικονομία της χώρας αγωνίζεται να ανακτήσει τη δυναμική της.

Τα στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες αφότου δικαστήριο διέταξε την εκκαθάριση της προβληματικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande. Ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας.

Την ίδια ώρα, οι σημαντικότεροι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), βλέπουν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 να οφείλεται κυρίως στην κινεζική κατανάλωση.

«Τα εργοστασιακά δεδομένα επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η Κίνα, τουλάχιστον προς το παρόν, αποτελεί εμπόδιο στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα, του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, εν τω μεταξύ, επεκτάθηκε σε μια ναυτική σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των μαχητών Χούθι που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν.

Ενώ αυτό έχει διαταράξει τη διέλευση δεξαμενόπλοιων πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που αυξάνει το κόστος παράδοσης και αρχίζει να επηρεάζει τις προμήθειες πετρελαίου, δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η παραγωγή- ρεκόρ στη Δύση και η αργή οικονομική ανάπτυξη θα κρατήσουν το συγκρατήσουν τις τιμές και θα περιορίσουν κάθε ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου .

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Ερυθρά Θάλασσα ως «πράξεις αυτοάμυνας», όπως τις χαρακτήρισαν, υποκινώντας φόβους για μακροπρόθεσμη διακοπή του παγκόσμιου εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται, αν και η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς είπε ότι μελετά μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,09% στα 76,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,02% στα 81,66 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,510% στα 29,430 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,26% στα 2.056,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,01% στα 23,227 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,19% στα 3,9037 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0837 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,09% στο 1,2685 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8543 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #ΜΠΡΕΝΤ #χρυσός #ασήμι #χαλκός #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Η επιφυλακτική Fed ανεβάζει το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας την Τρίτη

banks

Προς την πρώτη… κερδισμένη εβδομάδα εδώ και μήνες το πετρέλαιο

banks

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την πώληση πετρελαίου σε τιμή πλαφόν

banks

Υποχωρεί λόγω ζήτησης το πετρέλαιο- Πέφτει και το φυσικό αέριο

banks

Το «άλμα» του κινεζικού εμπορίου ωθεί στα κέρδη το πετρέλαιο

banks