23.2 C
Athens
September 18, 2024
Image default
MARKETS

«Άλμα» 500 μονάδων για τον Dow Jones-Περιορίζονται οι ανησυχίες για ύφεση

«Άλμα» 500 μονάδων για τον Dow Jones-Περιορίζονται οι ανησυχίες για ύφεση

Ράλι καταγράφουν την Πέμπτη (15/8) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους στην αμερικανική οικονομία μετά από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τους καταναλωτές και την εργασία, που βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση.

Ειδικότερα, στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης ο Dow Jones σημειώνει «άλμα» άνω των 500 μονάδων ή κερδίζει περίπου 1,3%. Κατά 1,1% ενισχύεται ο S&P 500, στην έκτη διαδοχική άνοδό του, ενώ ο Nasdaq κινείται υψηλότερα κατά 1,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,3%. Επίσης, μειώθηκαν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία ήταν ωφέλιμα για τους επενδυτές που προσπαθούν να επιστρέψουν από την «ελεύθερη πτώση» στις αρχές του Αυγούστου, η οποία συνδέεται με ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας και προέκυψε μετά την απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου.

Μετά από άνοδο 3% αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 βρίσκεται πλέον λιγότερο από 3% κάτω από το ιστορικό υψηλό του. Οι τρεις σημαντικοί δείκτες της Wall Street διαπραγματεύονται πάνω από το επίπεδο κλεισίματος της 2ας Αυγούστου, που ήταν η συνεδρίαση πριν από την καταστροφή της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς στις 5 Αυγούστου, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες των επενδυτών για οικονομική επιβράδυνση και στο carry trade μεταξύ γεν και δολαρίου.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τους φόβους των επενδυτών για ύφεση πριν από τα οικονομικά στοιχεία της Πέμπτης και οδήγησαν σε ανάκαμψη των μετοχών μετά το απότομο παγκόσμιο sell-off της περασμένης εβδομάδας.

Η Walmart ηγείται των κερδών στον Dow Jones, με αυξημένες προοπτικές και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, «εκτοξεύοντας» τη μετοχή άνω του 7%. Παράλληλα, η Cisco Systems σημειώνει «άλμα» άνω του 5% μετά την ανακοίνωση για μείωσης των κερδών και των εσόδων του δ’ τριμήνου και για περικοπές στο εργατικό δυναμικό της.

Οι μετοχές «ανέβηκαν» την Τετάρτη καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αντανακλά την επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού στο 2,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Αυτά τα στοιχεία – σε συνδυασμό με ένα βασικό μέτρο του πληθωρισμού χονδρικής που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και που αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο – καθησύχασαν τους επενδυτές ότι μια ήπια οικονομική προσγείωση επιστρέφει στο τραπέζι και ότι η Federal Reserve πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

banks

Ο Πάουελ «κοκκίνισε» τις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης στο άνοιγμα οι ευρωαγορές-Καταλύτες επιτόκια και ευρωεκλογές

banks

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Το βάρος στα επιτόκια

banks

Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

banks

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές αναμένοντας τις αποφάσεις της Fed

banks