30.7 C
Athens
September 12, 2024
Image default
MARKETS

Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωαγορες την Τετάρτη (21/8), εν αναμονή της ομιλίας του προέδρου της Fed στο συμπόσιο του Jackson Hole, την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά, κατά 0,10%, στις 512,78 μονάδες, με τους διαφορετικούς τομείς να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα. Ο τομέας της εξόρυξης σημειώνει άνοδο 1%, ενώ οι ασφαλιστικές χάνουν 0,26%. 

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,27% στις 18.405,15 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο 0,02% στις 8.275,19 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,24% στις 7.503,83 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,35% στις 33.192,00 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται 0,07% χαμηλότερα, στις 11,079.90 μονάδες, και ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,03% στις 6.676,28 μονάδες.

Χθες, ο Stoxx 600  έκλεισε στο κόκκινο, διακόπτοντας την ισχυρή πορεία που ακολούθησε το sell-off της 5ης Αυγούστου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα αυξήθηκε στα 3,1 δισ. στερλίνες (4,037 δισ. δολάρια) τον Ιούλιο, ενισχυμένος κατά 1,8 δισ. στερλίνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ποσό ήταν υψηλότερο από την πρόβλεψη για 2,5 δισ. στερλίνες.

Ο Alex Kerr, οικονομολόγος της Capital Economics, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κακές ειδήσεις για τη δημοσιονομική θέση της χώρας συνεχίζονται. Ακόμη και αν οι δαπάνες δεν συνεχίσουν να ξεπερνούν τις προβλέψεις, θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις φόρων στον πρώτο προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης, σημείωσε.

Το υπόλοιπο της εβδομάδας θα είναι «ήσυχο», όσον αφορά τις ανακοινώσεις στην Ευρώπη, πέρα από τα έκτακτα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης, που αναμένεται την Πέμπτη.

Η προσοχή στρέφεται στις ΗΠΑ, καθώς σήμερα αναμένονται τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Fed, στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole.

Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, όμως υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για τον αν θα γίνει μείωση κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, η πιθανότητα βρίσκεται στο 67,5% για το πρώτο σενάριο και στο 32,5% για το δεύτερο.

Ο Πάουελ δεν αναμένεται να δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, όμως οι επενδυτές αναμένεται να αναλύσουν τις δηλώσεις του, με στόχο να βρουν κάποια ένδειξη.

Η ομιλία του Πάουελ έρχεται εν μέσω εκτεταμένων συζητήσεων σχετικά με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, αφού τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου και τις πιο πρόσφατες εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

«Δεν είμαστε τόσο μακριά από το (σενάριο) Goldilocks, αν το σκεφτείτε, έχουμε πληθωρισμό που συνεχίζει να μειώνεται, η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη αξιοπρεπής -με σημάδια αδυναμίας, αλλά εξακολουθεί να αντέχει- η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων ήταν αρκετά καλή και η Fed είναι πολύ κοντά στο να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια», δήλωσε ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων στην Bank Syz στο CNBC. «Έτσι, αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί, οι συνθήκες για τις αγορές εξακολουθούν να είναι αρκετά καλές», σημείωσε.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #Άνοδος #κέρδη

Related posts

«Βουτιά» 3% ο Nikkei… ακολουθώντας το sell-off της Wall Street

banks

Φρέναραν οι ευρωαγορές, επηρεασμένες από το ΑΕΠ

banks

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Τέλος στο σερί του Nikkei

banks

Ρουμπινί: Έρχεται νέα πτώση στα χρηματιστήρια εάν αποδυναμωθεί η οικονομία

banks

Οι ασιατικές αγορές συντονίστηκαν με τη «βουτιά» της Wall Street

banks

UBS: Προτείνει διατήρηση των χαρτοφυλακίων με βάση μακροπρόθεσμους στόχους

banks