20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Άνοδος στις ευρωαγορές με τα βλέμματα στον πληθωρισμό

Άνοδος στις ευρωαγορές με τα βλέμματα στον πληθωρισμό

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν, ως επί το πλείστον, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τη Δευτέρα (12/8), με την προσοχή να στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε οριακά υψηλότερα, κατά 0,09%, στις 499,64 μονάδες. Ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενισχύθηκε κατά 0,6%, παρά το γεγονός πως ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) περιόρισε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 17.723,50 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 8,208.71 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,26% στις 7.250,67 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,43% στις 31.918,00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% στις 10.643,00 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI ενισχύθηκε ελαφρώς, κατά 0,09% στις 6.556,34 μονάδες. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι παγκόσμιες αγορές αντιμετώπισαν υψηλή μεταβλητότητα, με το απότομο sell-off της Δευτέρας να ακολουθεί μία απότομη ανάκαμψη. Ο Stoxx 600 έκλεισε με εβδομαδιαίο κέρδος 0,27%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, μετά από πτώση 2,9% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Wall Street, η σημερινή συνεδρίαση είναι κάπως νευρική με τις μετοχές να αλλάζουν συχνά πρόσημα, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό, με τον βασικό δείκτη τιμών παραγωγού να αναμένεται την Τρίτη και τον δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη.

Οι επενδυτές ευελπιστούν να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, μετά τους πρόσφατους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, που ταρακούνησαν την αγορά.

«Συνολικά, υπήρχε κάποια νευρικότητα στην αρχή της περασμένης εβδομάδας και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά συνολικά, κοιτώντας πού έχουμε καταλήξει, βλέπουμε μια επαναφορά της αγοράς». δήλωσε ο Richard Kelly, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, στο CNBC.

«Ο Αύγουστος είναι πάντα μια τρομακτική περίοδος, υπάρχει χαμηλή ρευστότητα και όταν προκύψει ένα σοκ είναι δύσκολο για την αγορά να το τιμολογήσει, αλλά, μέχρι στιγμής, νομίζω ότι έχουν ξεκαθαρίσει λίγο τα πράγματα». Οι αγορές είναι πιθανό να είναι «νευρικές» έως ότου υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, για τις μισθοδοσίες και τη μεταποίηση, τον επόμενο μήνα, πρόσθεσε ο Kelly.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη. Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση από τότε που η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Μετά από δύο μήνες στο 2%, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι το ποσοστό του πληθωρισμού θα αυξηθεί, στο 2,3%.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #Άνοδος #πληθωρισμός #ΣΤΟΙΧΕΙΑ #ΗΠΑ #Ηνωμένο_Βασίλειο

Related posts

Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

banks

Σε τροχιά ανάκαμψης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Έβγαλε αντίδραση η Wall Street μετά από πέντε σερί πτώσεις

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

banks

Ράλι στις ασιατικές αγορές – «Καύσιμο» τα επιτόκια

banks

Η «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή…τρομάζει τις αγορές μετά την ώθηση Πάουελ

banks