24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
MARKETS

Άνοδος στις ευρωαγορές με την προσοχή στραμμένη στις ΗΠΑ

Άνοδος στις ευρωαγορές με την προσοχή στραμμένη στις ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Τετάρτη (10/7), καθώς οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις ΗΠΑ μετά από μια εβδομάδα πολιτικής «ταραχής» εξαιτίας των Γαλλικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 516.50 μονάδες, καθώς σχεδόν όλοι οι τομείς έκλεισαν στο πράσινο. Το λιανικό εμπόριο ξεπέρασε τα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 1,6%, ενώ οι μετοχές των χημικών προϊόντων υποχώρησαν κατά 0,18%.

Στη Γερμανία ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 1,06% στις 18,417.35 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,66% στις 8,193.51 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κέρδισε 0,86% στις 7,573.55 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 1,59% στις 11,071.60 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,35% στις 34,500.00 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο νορβηγικός τεχνολογικός όμιλος Kongsberg ξεπέρασε τα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 11%, μετά την ανακοίνωση αύξησης των λειτουργικών εσόδων κατά 21%.

Υπενθυμίζεται ότι, οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με ισχυρή πτώση την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, όπου το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το NFP απαιτεί από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση και να επιλέξει έναν από τους υποψηφίους του ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Ταυτόχρονα, οι ασιατικές αγορές παρουσίασαν μεικτή εικόνα, μετά τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve των ΗΠΑ. Ο Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα «θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση». Παρόλα αυτά, ο S&P 500 σημείωσε ελαφρά άνοδο S&P 500.

Τέλος, την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ και την Παρασκευή θα ακολουθήσει ο δείκτης τιμών παραγωγού. Και οι δύο ανακοινώσεις θα «φανερώσουν» το κατά πόσον θα εκπλήξουν θετικά ή αρνητικά και θα αποτελέσουν βασικούς δείκτες για τις προοπτικές των επιτοκίων.

 

 

#ΗΠΑ #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #δείκτες

Related posts

Ξεπέρασε τις 35.000 μονάδες ο Nikkei

banks

Wall Street: Προσπάθεια ανάκαμψης με αρωγούς τα ομόλογα

banks

Σε νέο υψηλό διμήνου οι ευρωπαϊκές μετοχές, με ενεργειακό ράλι

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές, περιμένοντας τη Fed

banks

«Κατακόκκινες» οι ασιατικές αγορές στο κλείσιμο της εβδομάδας

banks

Τέταρτη σερί άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks