19.2 C
Athens
May 14, 2024
Image default
MARKETS

Τέταρτη σερί άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τέταρτη σερί άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακές μεταβολές κατέγραψαν τη Δευτέρα (29/1) οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα, στοιχεία και ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 484,84 μονάδες και έκλεισε κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό δύο ετών που σημειώθηκε την Παρασκευή (26/1), όπου κατεγράφη η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση εδώ και τρεις μήνες. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική άνοδο του δείκτη. Ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου κινήθηκε κατά 1% υψηλότερα, ενώ οι τηλεπικοινωνίες σημείωσαν πτώση 0,8%.

Στη Γερμανία ο DAX υποχώρησε κατά 0,12% στις 16.941,71 μονάδες (υψηλό ημέρας), στη Βρετανία ο FTSE 100 έχασε οριακά 0,03% στις 7.632,74 μονάδες, ενώ αντίθετα στη Γαλλία ο CAC 40 κέρδισε 0,09% στις 7.640,81 μονάδες. Στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,47% στις 9.890,30 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,48% στις 30.233,61 μονάδες.

Τα κέρδη ήρθαν εν μέσω ορισμένων θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και καθώς η αγορά ενίσχυσε τις προβλέψεις της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περικοπές. Από την πλευρά τους οι επενδυτές σημείωσαν ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας φαίνονται λιγότερο ανήσυχα για τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις και ότι οι αυξήσεις των τιμών κινούνται προς τον στόχο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα κάνει τη δική της ανακοίνωση για τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη (31/1), όπου οι traders δεν βλέπουν σχεδόν καμία πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων, ενώ είναι έντονα διχασμένοι σχετικά με τις προοπτικές για τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη (1/2), όπου στο επίκεντρο θα είναι και πάλι οι δηλώσεις των αξιωματούχων για τα επιτόκια.

Η Bayer έκλεισε κατά 4,5% χαμηλότερα, καθώς η γερμανική εταιρεία διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση 2,25 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσό μέχρι σήμερα στη συνεχιζόμενη δίκη της που συνδέεται με μια υποτιθέμενη καρκινογόνο επίδραση του ζιζανιοκτόνου της Roundup.

Αντίθετα, η εταιρεία οικοδομικών υλικών Holcim κέρδισε 5% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για απόσχιση της βορειοαμερικανικής δραστηριότητάς της στη Νέα Υόρκη. Το spinoff θα μπορούσε να αποτιμήσει τη νέα εταιρεία σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jan Jenisch, με τη Holcim να μην διατηρεί κανένα μερίδιο.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #Stoxx_600

Related posts

Ξεπέρασε το 12% η άνοδος των ευρωαγορών το 2023

banks

Ασκήσεις ισορροπίας στη Wall Street με το «βλέμμα» στο χρέος

banks

JP Morgan: Μειώνει σε underweight τη σύσταση των ευρωπαϊκών μετοχών

banks

Υψηλότερα οι ασιατικές αγορές

banks

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά βγήκαν «άμυνες»

banks

Με πωλητές υποδέχθηκε τον Μάρτιο η Wall Street

banks