31.3 C
Athens
June 27, 2024
Image default
MARKETS

Άνοδος στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στα επιτόκια της Αγγλίας

Άνοδος στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στα επιτόκια της Αγγλίας

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν ανοδικά την συνεδρίαση της Πέμπτης (20/6), με τους Βρετανούς επενδυτές να προσβλέπουν στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για το βασικό επιτόκιο.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,31% στις 515.72 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές τεχνολογίας ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1%, ενώ οι μετοχές τροφίμων και ποτών υποχώρησαν κατά 0,6%.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύεται κατά 0,68% στις 18,194.05 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,28% στις 8,226.55 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κερδίζει 0,54% στις 7,611.44 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 ανεβαίνει 0,36% στις 11,096.53 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,35% στις 33,520.00 μονάδες.

Παράλληλα, οι traders του Ηνωμένου Βασιλείου θα επικεντρωθούν στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια σήμερα (20/6), αν και η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο υψηλό 16 ετών του 5,25%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν μείωση τον Αύγουστο, μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη χώρα.

Ακόμη, υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο 2,0% ετησίως τον Μάιο, επιτυγχάνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Να σημειωθεί πως η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας πρόκειται επίσης να ανακοινώσουν αποφάσεις νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη.

Η Norges Bank της Νορβηγίας αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής αμετάβλητο στο 4,5%, ενώ τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έχουν προβλέψει ότι η SNB θα αποφασίσει υπέρ μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%. 

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές θα παρακολουθούν και τα αποτελέσματα της Boohoo Group και της DS Smith.

Ταυτόχρονα, οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων Evotec αυξήθηκαν περισσότερο από 7% την Πέμπτη, «σκαρφαλώνοντας» στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική Tate & Lyle «κατρακύλησε», καθώς οι μετοχές της εταιρείας ειδικών τροφίμων και ποτών υποχώρησαν σχεδόν 4% μετά την ανακοίνωση ότι προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής CP Kelco έναντι 1,8 δισ. δολαρίων.

Όσον αφορά άλλα χρηματιστήρια, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση ως επί το πλείστον την Πέμπτη, καθώς η Κίνα διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανείων ενός και πέντε ετών.

Ακόμη, τα futures του S&P 500 είχαν μικρή μεταβολή την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν ο δείκτης αναφοράς να προσθέσει το τελευταίο του υψηλό ρεκόρ.

Τέλος, στο μέτωπο των στοιχείων, αναμένεται να ανακοινωθούν τα έκτακτα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη από την ευρωζώνη για τον Ιούνιο.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ΕΠΙΤΟΚΙΟ #μετοχές #δείκτες #ΕΚΤ #BoE

Related posts

Ξεπέρασε τις 35.000 μονάδες ο Nikkei

banks

Ανοδος στη Wall αλλά σε πορεία για αρνητικό πρόσημο μήνα

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Καταλύτες εταιρικά αποτελέσματα και επιτόκια

banks

Σε αναμονή για τα εταιρικά αποτελέσματα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Οι τράπεζες ταλανίζουν εκ νέου τη Wall Street

banks

Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

banks