20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Άνοδος στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ και Βρετανία

Άνοδος στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ και Βρετανία

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν υψηλότερα την Τρίτη (30/7), καθώς τα εταιρικά κέρδη έδωσαν ώθηση και οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,52% υψηλότερα στις 514.48 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των κατασκευών και των υλικών πρόσθεσαν 1,37%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων έχασαν 1,22%.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 18,405.65 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,22% στις 8,274.41 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,44% στις 7,474.94 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε υψηλότερα 0,73% στις 34,067.50 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,73% στις 11,199.00 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε πτώση 0,89% στις 6,639.25 μονάδες. 

Οι traders αναμετρήθηκαν επίσης με τις τελευταίες ανακοινώσεις κερδών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του «γίγαντα» ποτών Diageo, ο οποίος κατρακύλησε κατά 10% την Τρίτη, λόγω της πρώτης μείωσης των πωλήσεών του από το 2020, ενώ και η εταιρεία Johnnie Walker σημείωσε πτώση 4,9%.

Οι μετοχές της Standard Chartered εν τω μεταξύ έκλεισαν την ημέρα πάνω από 6% υψηλότερα, αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών όλων των εποχών, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, και αύξησε τις προοπτικές της στα αποτελέσματα εξαμήνου.

Ακόμη, η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία BP έκλεισε την ημέρα ελαφρώς χαμηλότερα, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη, αφού αύξησε το μέρισμά της, καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη δεύτερου τριμήνου.

Στο μέτωπο των στοιχείων, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3%, σύμφωνα με την μέτρηση που δημοσίευσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,2% σε τριμηνιαία βάση.

Να σημειωθεί, ότι ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα, με τον προκαταρκτικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο να διαμορφώνεται στο 2,3% σε ετήσια βάση. Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το 2,2% του Ιουνίου, που ήταν και η αναμενόμενη μέτρηση για τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Η προσοχή είναι επίσης στραμμένη στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούλιο, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη, με την τιμολόγηση της αγοράς να δείχνει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία συνεδρίαση της Fed πριν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Τη συνεδρίαση της Fed θα ακολουθήσει η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη. Η απόφαση σχετικά με το αν θα μειώσει τα επιτόκια ή θα τα διατηρήσει σταθερά θεωρείται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε στο στόχο του 2% της BOE τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν κυρίως χαμηλότερα την Τρίτη, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε τη συνεδρίασή της.

Τέλος, στις ΗΠΑ, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν τα βασικά εταιρικά κέρδη από εταιρείες όπως η Merck, η Pfizer, η PayPal, η Procter & Gamble και η JetBlue.

#ΗΠΑ #Βρετανία #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #Ευρωζώνη

Related posts

Οι ασιατικές αγορές… συμμερίζονται την αισιοδοξία της Wall Street

banks

Ασιατικές αγορές: Άνοδος με αμερικανικό… αέρα

banks

Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

banks

Επιστροφή στη… δράση με μικρά κέρδη για τις ευρωαγορές

banks

Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

banks

Στάση αναμονής στην Wall Street εν όψει των δηλώσεων Πάουελ

banks