24.9 C
Athens
September 24, 2024
Image default
MARKETS

Ήπια άνοδος στο άνοιγμα των ευρωαγορών, παρά τα… προβληματικά μάκρο

Ήπια άνοδος στο άνοιγμα των ευρωαγορών, παρά τα... προβληματικά μάκρο

Θετικό κλίμα επικρατεί στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών την Τρίτη (24/9), με τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν μικρά κέρδη, ωθούμενοι από τα μέτρα νομισματικής τόνωσης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, αψηφώντας για λίγο τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης.

Ο δείκτης Stoxx άνοιξε με άνοδο 0,58%, με τους κλάδους των ορυχείων, της τεχνολογίας και των οικιακών αγαθών να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις. Παράλληλα μόνο οι τηλεπικοινωνίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη έρχεται μετά την άνοδο που σημείωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού μετά την ανακοίνωση από το Πεκίνο μιας σειράς μέτρων χαλάρωσης της πολιτικής του σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο τη Δευτέρα, παρά τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI της Γερμανίας και της Γαλλίας, ένα μέτρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, που έδειξαν πτώση τον Σεπτέμβριο και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, καθώς και στην ευρύτερη ευρωζώνη.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν επίσης τις μετοχές της Commerzbank, μετά την πτώση της μετοχής κατά περίπου 5,7% τη Δευτέρα, αφού ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως «εχθρική» και «μη φιλική» κίνηση της UniCredit στην τράπεζα. Τα σχόλια του Σολτς ήρθαν λίγο αφότου η ιταλική UniCredit ανακοίνωσε ότι αύξησε τη συμμετοχή της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για να αυξήσει τη συμμετοχή της σε έως και 29,9%, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει προσφορά εξαγοράς. Την Τρίτη, οι μετοχές της Commerzbank διαπραγματεύονταν 2,4% υψηλότερα.

Στη Γερμανία αναμένεται η δημοσιοποίηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του  Ifo για τον μήνα Σεπτέμβριο. Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης τα σχόλια του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ελίζαμπεθ ΜακΚόουλ, που θα μιλήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο άνοιγμα, λοιπόν, της συνεδρίασης της Τρίτης (24/9), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,58% στις 519,32 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,84% στις 19.036,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,42% στις 7.629,00 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο κατά 0,31% στις 8.312,18 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,74% στις 33.941,00μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35  κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,34% στις 11.871,25μονάδες. Ο πορτογαλικός PSI 20 σημειώνει μικρή άνοδο 0,13% στις 6.757,10μονάδες.

#ΔΙΕΘΝΗ_ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #DAXX #Stoxx_600 #CAC

Related posts

Ανοδικά οι εκτός Κίνας ασιατικές αγορές

banks

Διατηρούν τη θετική δυναμική τους οι ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

banks

Αντιστάθηκε στους τραπεζικούς κλυδωνισμούς η Wall Street- Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη

banks

Στο «κόκκινο» η Wall Street-Στα «ραντάρ» Μεσανατολικό και εταιρικά κέρδη

banks

Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες στο τέλος της εβδομάδας-Βουτιά 8% η Ocado

banks

Ντάιμον-JP Morgan: Υπερβολική η αντίδραση των επενδυτών- Δεν περιμένουμε ύφεση

banks