20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Αγορές: Πώς φτάσαμε στο παγκόσμιο sell off- Το ντόμινο εξελίξεων

Αγορές: Πώς φτάσαμε στο παγκόσμιο sell off- Το ντόμινο εξελίξεων

Ο… ουρανός στις παγκόσμιες αγορές “ανοίγει” μετά την “τέλεια καταιγίδα”, που τις έπληξε τη Δευτέρα (5/8).Τα σύννεφα είχαν φανεί από την περασμένη εβδομάδα, αλλά λίγοι περίμεναν να υπάρξει sell off σε τέτοιο βαθμό.

Η πτώση ήταν τέτοια στο σύνολο των αγορών παγκοσμίως που πολλοί θυμήθηκαν τη “Μαύρη Δευτέρα” του 1987, ενώ σε πολλά χρηματιστήρια, όπως σε αυτό της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης είχε επιδόσεις που θύμησαν τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πώς και γιατί ξέσπασε η καταιγίδα

Αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο και το αποδίδουν τελικά (οι περισσότεροι) σε ένα ντόμινο εξελίξεων. Ένας συνδυασμός γεγονότων, που συνήθως συμβαίνει μεμονωμένα, προκάλεσε αυτή τη φορά το sell off.

Αρχικά, μία σειρά από αρνητικές μακροοικονομικές εκθέσεις στις ΗΠΑ έφεραν τα πρώτα σύννεφα. Η εικόνα στην αγορά εργασίας, αλλά και στη μεταποίηση προβλημάτισε τους επενδυτές στα χρηματιστήρια και τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται από την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι φόβοι για ύφεση είναι ασφαλώς αρκετοί για απώλειες στη Wall Street, αλλά οχι για ένα sell off τέτοιου βεληνεκούς. Παράλληλα, με τα παραπάνω στοιχεία, όμως, υπήρχαν και ορισμένα ανησυχητικά μεγέθη που ανακοίνωσαν οι εταιρείες κολοσσοί της τεχνολογίας και τα οποία υποδηλώνουν ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες όσο έχουν τιμολογηθεί. Μάλιστα, ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης μίλησαν ανοιχτά για φούσκες μετοχών, όπως για παράδειγμα της Nvidia.

Στους κύκλους των επενδυτών αυτά τα νέα ήταν πρώτες ειδήσεις, ενώ το Σαββατοκύριακο ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έκανε σε μαζικές πωλήσεις μετοχών της Apple.

Για να φτάσουμε, όμως, στο τσουνάμι πωλήσεων χρειαζόταν μία ακόμη σύμπτωση. Η ιαπωνική αγορά που πραγματοποιούσε επιδόσεις πρωταθλητισμού εντός 2024 λαμβάνοντας ώθηση από τη βουτιά του νομίσματος της χώρας, είδε το γεν να εκτινάσσει απότομα την αξία του έπειτα από μήνες προσπαθειών των ιαπωνικών αρχών να στηρίξουν την ισοτιμία. Έτσι το γιεν έφτασε σήμερα σε υψηλό έτους αλλά ταυτόχρονα ενέτεινε κατά πολύ και το πλήγμα του διεθνούς sell off στη χρηματιστηριακή αγορά με τον Nikkei στο -12,4% να καταγράφει τη χειρότερη συνεδρίασή του από τη “Μαύρη Δευτέρα” του 1987.

Παράλληλα, η απότομη αύξηση της αξίας του γιεν απέτρεψε πλέον και το δημοφιλέστερο ίσως την τελευταία περίοδο carry trade (δανεισμός σε γεν και επένδυση σε άλλο νόμισμα υψηλότερων αποδόσεων) με αποτέλεσμα τα hedge funds που κλείνουν θέσεις με μεγάλη μόχλευση σε αυτό να προχωρούν παράλληλα σε ευρύτερη μείωση κινδύνου. Όπως σημείωσε, άλλωστε σε ανάλυσή του το Reuters, αυτός ήταν και ο βασικός λόγος του… κραχ.

Η απώλεια φθηνής χρηματοδότησης σε ένα περιβάλλον αστάθειας των οικονομιών και πληροφοριών για “φούσκες” οδήγησε στο ξέφρενο ξεπούλημα.

Και όλα αυτά φυσικά εν μέσω νέας εκτίναξης του γεωπολιτικού θερμόμετρου στη Μέση Ανατολή, που έφερε σε χαμηλό οκτώ μηνών και το πετρέλαιο.

Με λίγα λόγια, έγιναν πολλά μαζί για να αποφασίσουν οι επενδυτές να ταράξουν τα νερά και να βάψουν κόκκινα τα ταμπλό που ξεκινούν από την Τρίτη μία προσπάθεια ανάκαμψης.

#εξελίξεις #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #Ανάλυση #Αγορές

Related posts

Η SVB «βαρίδι» για τις ασιατικές αγορές

banks

Ασιατικές αγορές: Δεν συντονίστηκαν με το ράλι της Wall Street

banks

Ποιες αγορές θα ωφεληθούν περισσότερο από την άνθιση της AI;

banks

Wall Street: Δίχως «φρένα» για 11η συνεδρίαση ο Dow Jones

banks

Ενεργειακά «βαρίδια» ταλαιπώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

UBS: Οι πολιτικές εξελίξεις επισκιάζουν τους πραγματικούς οδηγούς της αγοράς

banks