17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
MARKETS

Ποιες αγορές θα ωφεληθούν περισσότερο από την άνθιση της AI;

Ποιες αγορές θα ωφεληθούν περισσότερο από την άνθιση της AI;

Η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ανεβάσει σημαντικά τη Wall Street από την έναρξη του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, και υπάρχουν ακόμα περισσότερα κέρδη για να έχουμε.

Η Goldman Sachs, σε πρόσφατο σημείωμά της, ανέφερε ότι όχι μόνο οι αποτιμήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς δεν προσεγγίζουν ακόμη επίπεδα τύπου φούσκας, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της φούσκας των dot-com, αλλά προσδιόρισε τις τρεις ομάδες μετοχών που είναι έτοιμες να επωφεληθούν από την αυξανόμενη υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Αναμένουμε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν τρία επόμενα στάδια στο trade της τεχνητής νοημοσύνης», λέει η Goldman Sachs.

Η πρώτη φάση του «AI trade» είναι απλά η Nvidia, η οποία κατασκευάζει τα τσιπ GPU που επιτρέπουν τη δημιουργία AI και τροφοδοτούν chatbots όπως το ChatGPT και το Claude της Anthropic. Η εταιρεία έχει δει την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται πάνω από 500% από τις αρχές του 2023. Η δεύτερη έως τέταρτη φάση του εμπορίου της τεχνητής νοημοσύνης, όμως, θα επηρεάσει πολύ μεγαλύτερο εύρος εταιρειών.

Αυτά είναι τα τρία επόμενα στάδια του χρηματιστηριακού εμπορίου AI, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Δεύτερη φάση: Υποδομές AI

Η δεύτερη φάση του «AI trade» θα αφορά στις εταιρείες υποδομών που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξελίξεων της AI.

«Με βάση το πλαίσιό μας, αυτή η φάση (ανόδου) περιλαμβάνει εταιρείες ημιαγωγών, παρόχους cloud, REITs για κέντρα δεδομένων, εταιρείες υλικού και εξοπλισμού, μετοχές λογισμικού ασφαλείας και εταιρείες κοινής ωφέλειας», σημειώνει η Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs εντόπισε 93 εταιρείες που ανήκουν στον τομέα των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης και ικανοποιούν τις απαιτήσεις της. Ορισμένα από αυτά τα ονόματα περιλαμβάνουν την ARM Holdings για το σχεδιασμό των τσιπ της, την Taiwan Semiconductor για την κατασκευή τσιπ, τη Cisco για τις υπηρεσίες δικτύωσης και σχεδόν όλες τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρίτη φάση: Όσοι διευκολύνουν τη χρήση της AI – Οι Enablers

Η τρίτη φάση του «AI trade» θα επηρεάσει θετικά τις εταιρείες που μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα άλλων εταιρειών μέσω της της αξιοποίησης και της εμπορευματοποίησης των τεχνολογιών AI. 

«Το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής φαίνονται να βρίσκονται σε καλύτερη θέση για αυτή τη φάση του κύκλου υιοθέτησης της ΑΙ, με πολλές εταιρείες να περιγράφουν πώς τα εργαλεία τους θα επιτρέψουν σε άλλες εταιρείες να αξιοποιήσουν την ΑΙ», εξηγεί η Goldman Sachs.

Σε αυτήν την κατηγορία εντοπίζονται 31 εταιρείες. Ορισμένα από αυτά τα ονόματα περιλαμβάνουν εταιρείες λογισμικού όπως οι ServiceNow, Intuit και Datadog, καθώς και εταιρείες υπηρεσιών πληροφορικής όπως οι Snowflake, Accenture και MongoDB.

Τέταρτη φάση: Οι κερδισμένοι από την αύξηση της παραγωγικότητας (λόγω AI)

Η τέταρτη φάση του «AI trade» θα φέρει κέρδη στις εταιρείες που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους, μέσω της υιοθέτησης της AI.

«Το λογισμικό, οι εμπορικές και επαγγελματικές υπηρεσίες έχουν τη μεγαλύτερη δυνητική ώθηση κερδών από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας», σημειώνει η Goldman Sachs. «Αυτοί οι τρεις κλάδοι μπορούν να μειώσουν το κόστος, χάρη στην αυτοματοποίηση που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, με αποτέλεσμα τη μείωση του σχετικά υψηλού κόστους εργασίας που αντιμετωπίζουν».

Η εταιρεία εντόπισε 50 εταιρείες που θα μπορούσαν να «δουν» τα μεγαλύτερα κέρδη παραγωγικότητας μέσω της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Ορισμένα από αυτά τα ονόματα περιλαμβάνουν τους γίγαντες λιανικής Walmart και Costco, καθώς και εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης όπως η Tenet Healthcare και η Illumina. 

#AI #τεχνητή_νοημοσύνη #Wall_Street #Αγορές

Related posts

Άνοδο σημειώνει χάρη στις μετοχές τεχνολογίας η Wall Street

banks

Ήπιες μεταβολές στη Wall Street- Νέα πτώση για το πετρέλαιο

banks

Wall Street: Νέα άνοδος με ώθηση από τον δομικό πληθωρισμό

banks

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

banks

Ασιατικές αγορές: «Βυθίστηκε» κατά σχεδόν 600 μονάδες ο Nikkei

banks

Νέες εβδομαδιαίες απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθι» η κατανάλωση

banks