26 C
Athens
June 17, 2024
Image default
ECONOMY

Ακίνητα: Αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης στην Αττική – Αιγάλεω, Περιστέρι, Κορυδαλλός στους πρωταγωνιστές

Τα τελευταία χρόνια η αγορά κατοικιών στην Ελλάδα έχει αποκτήσει έντονα επενδυτικό προφίλ. Η χρυσή βίζα και η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών προσέλκυσαν πλήθος επενδυτών από το εξωτερικό, ενώ έκαναν ακόμη και τους Έλληνες να αγοράζουν κατοικίες για επενδυτικούς λόγους. Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική στη λογική αυτή έχουν μπει και θεσμικοί επενδυτές όπως είναι οι ΑΕΕΑΠ οι οποίοι επίσης επενδύουν σε κατοικίες.

Το μετρό αλλάζει τα δεδομένα

Στον επενδυτικό χάρτη της Αττικής, ειδικότερα, προκύπτουν συνεχώς νέοι «σταθμοί», οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να ακολουθούν… τους σταθμούς του μετρό. Περιοχές που εξυπηρετούνται από το μετρό και που στο παρελθόν ήταν σε δεύτερη μοίρα ως προς τις προτιμήσεις των επενδυτών, έρχονται τώρα δυναμικά στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα οι τιμές και οι αποδόσεις των ακινήτων να ακολουθούν την ανιούσα.

Αυτό προκύπτει και από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πλατφόρμα αξιοποίησης ακινήτων Protio και παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μετά από την συλλογή και μελέτη δεδομένων σε ακίνητα εισοδήματος, στην περιοχή της Αττικής, από τον Ιανουάριο ως και το Μάρτιο, όπως αναφέρει η Protio προκύπτουν οι περιοχές με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον βάσει απόδοσης ακινήτου.

Παραδοσιακές και νέες επενδυτικές επιλογές

Συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας των περιοχών με την υψηλότερη απόδοση ακινήτων εισοδήματος βρίσκονται παραδοσιακά περιοχές κοντά στο κέντρο, η Πλατεία Αμερικής με 6.9% και  η περιοχή του Πολυτεχνείου με 6.6%. Ωστόσο έχουμε και νέους πρωταγωνιστές. 

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο Κορυδαλλός και η ανερχόμενη γειτονιά της Πλατείας Αττικής είναι στη λίστα με τις υψηλότερες αποδόσεις, με απόδοση 6.3%.

Πολύ κοντά ακολουθούν το Αιγάλεω και η Πλατεία Βικτωρίας  με αποδόσεις 6.1% και 6% αντίστοιχα, κάτι που οφείλεται και στη συνεχή επέκταση των ορίων του κέντρου της Αθήνας. Οι συγκεκριμένοι δείκτες καθιστούν τις παραπάνω περιοχές εξαιρετικές επενδυτικές επιλογές.

Στην ίδια θέση βρίσκεται και το Περιστέρι, μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της Αττικής, με απόδοση 6%, και παραμένει μία από τις πιο ελκυστικές επενδύσεις για ακίνητα εισοδήματος με σταθερή ζήτηση.

Ζωγράφου και Περισσός στο παιχνίδι

Στις περιοχές του κέντρου της Αττικής νέα προσθήκη αποτελεί και η περιοχή του Ζωγράφου, με απόδοση 5.8% λόγω σημαντικής αύξησης των τιμών ενοικίων στην περιοχή, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται και η απόδοση του Περισσού με 5.7%, μία περιοχή η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με την άφιξη του νέου μετρό.

Εκτός από τις περιοχές που πρωτοστατούν και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές, στη λίστα πλέον προστίθεται μια νέα περιοχή των Βορείων Προαστίων της Αττικής.

Η Εκάλη εμφανίζεται δυναμικά πρώτη φορά με απόδοση 5.8% λόγω αισθητής αύξησης των τιμών ενοικίων στην περιοχή. Η νέα προσθήκη επισημαίνει την δυναμική των επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Μέσα από την ανάλυση της Protio παρατηρείται και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ενδιαφέρουσα μεταβολή στις επενδυτικές τάσεις, όπου ανερχόμενες περιοχές διατηρούν σταθερά υψηλή κατάταξη και ταυτόχρονα νέες περιοχές προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ενισχύεται η ζήτηση από το εξωτερικό

Την αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό αναγνωρίζει η έρευνα της Cerved Property Services που παρουσιάστηκε στο 17ο Red Meeting Point από τον Δημήτρη Ανδρίτσο, διευθύνοντα σύμβουλο της CPS. Η έρευνα δείχνει επίσης την θέση των εγχώριων αγοραστών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, όπως παρουσιάζονται στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα μέσα Ελληνικά εισοδήματα σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες τιμές των κατοικιών. Αντιθέτως για τους μη-εγχώριους αγοραστές εξακολουθούν να είναι ελκυστικές.

Όπως αναφέρει η έρευνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη ανθεκτικότητας τιμών (Sustainability Index) της CPS το επίπεδο τιμών του 2021 είναι το ανώτερο όριο για τα Ελληνικά νοικοκυριά. Με βάση την αξία ενός ακινήτου, το επίπεδο τιμών του 2021 για μια μέση κατοικία( περίπου 60τ.μ.και ηλικίας 20-30 ετών) με σκοπό την ιδιοκατοίκηση, απαιτούνται εισοδήματα περίπου 8,5 ετών για την αγορά του, σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Στην έρευνα εκτιμάται μεταξύ άλλων ότι η διατήρηση χαμηλών όγκων συναλλαγών και η τρέχουσα μείξη ξένων και εγχώριων επενδυτών στην αγορά δημιουργεί συνθήκες ανοδικής πίεσης των τιμών ακινήτων.

Related posts

Καταδίκη Λαυρεντιάδη για δάνεια 701 εκ. ευρώ της Proton Bank

banks

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Νέα προθεσμία για αιτήσεις

banks

Η Λαμία ανακοίνωσε τον Παντελίδη

banks

Η θωράκιση της Ελλάδας έναντι των ψηφιακών κινδύνων

banks

Τέλη κυκλοφορίας: Έως 28 Φεβρουαρίου 2023 η πληρωμή

banks

ΥΠΟΙΚ Βουλγαρίας: Εντός πενταετίας ο οδικός άξονας Αλεξανδρούπολη – Κωνστάντζα

banks