Ακρίβεια: Όλο το σχέδιο για μειώσεις 5%-20% από 31 Αυγούστου – Ποια προϊόντα αφορά

Από τις 31 Αυγούστου -και με χρονικό ορίζοντα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026- τίθεται σε εφαρμογή η Εθνική Πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση των τιμών, που προβλέπει μειώσεις οι οποίες θα κυμαίνονται από 5% έως και 20% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως το νωπό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βρεφικά είδη, τα απορρυπαντικά και τα σχολικά.

Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε με σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 29 Ιουνίου και εξειδικεύτηκε στις 9 Ιουλίου σε νέα σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, των προμηθευτών και του οργανωμένου λιανεμπορίου, περνάει στη φάση της υλοποίησης, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή (ΑΑΕΑ&ΠΚ) απέστειλε την πρόσκληση συμμετοχής προς τον ΣΕΒ, τον ΣΕΒΤ, τον ΕΣΒΕΠ και την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), καθορίζοντας το πλαίσιο εφαρμογής, τις δεσμεύσεις των επιχειρήσεων, το χρονοδιάγραμμα και τις δικλίδες προστασίας του ανταγωνισμού.

Μόνιμες μειώσεις και όχι προσφορές

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η Εθνική Πρωτοβουλία αποσκοπεί σε πραγματικές και μετρήσιμες μειώσεις των κανονικών τιμών ραφιού και όχι σε προσωρινές προσφορές, εκπτωτικά κουπόνια ή εμπορικές προωθητικές ενέργειες. Ως τιμή αναφοράς ορίζεται η κανονική τιμή ραφιού, χωρίς προσφορές, στις 27 Αυγούστου 2026, ενώ κάθε πρόσθετη προωθητική ενέργεια θα εφαρμόζεται πάνω στη νέα μειωμένη τιμή και δεν θα μπορεί να συμψηφίζεται με τη μείωση που δηλώνει η επιχείρηση.

Η εφαρμογή του προγράμματος θα διαρκέσει έως τέσσερις μήνες, ενώ κάθε προϊόν που θα ενταχθεί θα πρέπει να παραμείνει στην πρωτοβουλία για τουλάχιστον δύο μήνες. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν εντός του τετραμήνου να αντικαθιστούν ή να προσθέτουν νέους κωδικούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι ίδιοι όροι συμμετοχής και θα προηγείται ενημέρωση της ΑΑΕΑ&ΠΚ.

Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, ωστόσο η ΑΑΕΑ&ΠΚ χαρακτηρίζει ως κατηγορίες υψηλής προτεραιότητας:

  • νωπό μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά με ενδεικτικές μειώσεις 5%-15%,
  • γάλα, γιαούρτι, τυριά και αυγά με μειώσεις 5%-20%,
  • ψωμί και άλευρα,
  • ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια,
  • ελαιόλαδο, σπορέλαια, βούτυρο και μαργαρίνες,
  • βρεφικό γάλα, παιδικές τροφές και πάνες,
  • καφέ, δημητριακά και είδη πρωινού,
  • σοκολάτες, μπισκότα και σοκολατοειδή,
  • αναψυκτικά,
  • απορρυπαντικά πλυντηρίου, πιάτων και καθαριστικά γενικής χρήσης,
  • προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, ξυριστικά, οδοντόκρεμες και σερβιέτες,
  • σχολικά είδη.

Η Αρχή διευκρινίζει ότι ουσιαστική συμμετοχή σημαίνει ένταξη προϊόντων υψηλής κυκλοφορίας, με ελάχιστη προτεινόμενη μείωση 5%, αποκλείοντας τη συμμετοχή μόνο προϊόντων περιορισμένης εμπορικής σημασίας.

Υποβολή ανά barcode

Κάθε επιχείρηση θα καταθέτει απευθείας στην ΑΑΕΑ&ΠΚ το δικό της σχέδιο μειώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει barcode, περιγραφή προϊόντος, κατηγορία, ισχύουσα τιμή τιμοκαταλόγου με ΦΠΑ, νέα τιμή μετά τη μείωση, ποσοστό μείωσης, ημερομηνία έναρξης και διάρκεια εφαρμογής. Η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση τη σημασία κάθε προϊόντος για το καλάθι του νοικοκυριού, τη δυνατότητα ελέγχου και τη διάρκεια εφαρμογής.

PosoKanei και ειδική σήμανση

Οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδικής ενότητας στην πλατφόρμα PosoKanei, όπου θα εμφανίζονται συγκεντρωτικά όλα τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Παράλληλα προβλέπεται ενιαία σήμανση στα καταστήματα σούπερ-μάρκετ και στα ράφια, ώστε τα προϊόντα να αναγνωρίζονται εύκολα από τους καταναλωτές.

Δικλίδες προστασίας του ανταγωνισμού

Η πρόσκληση συνοδεύεται από 16 ειδικές δικλίδες προστασίας του ανταγωνισμού, με ρητή απαγόρευση οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ανταγωνιστών σχετικά με τιμές, ποσοστά μειώσεων, κόστη, περιθώρια κέρδους, όγκους πωλήσεων, πελάτες ή εμπορική στρατηγική. Οι σύνδεσμοι περιορίζονται αποκλειστικά στην ενημέρωση των μελών τους, ενώ η ΑΑΕΑ&ΠΚ λειτουργεί μόνο ως αποδέκτης, ελεγκτής και αξιολογητής των μονομερών προτάσεων των επιχειρήσεων. Τα συνολικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται μόνο σε συγκεντρωτική μορφή, ενώ οι συμμετέχοντες κωδικοί θα αναρτώνται στο PosoKanei μόνο μετά την έναρξη ισχύος των μειώσεων.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

  • 13 Ιουλίου: ενημέρωση των συνδέσμων και των επιχειρήσεων.
  • 27 Ιουλίου: υποβολή δεσμευτικών προτάσεων ανά κωδικό.
  • 28 Ιουλίου: αξιολόγηση των προτάσεων από την ΑΑΕΑ&ΠΚ.
  • 29 Ιουλίου: γνωστοποίηση των επιλεγμένων κωδικών στις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.
  • 3 Αυγούστου: ολοκλήρωση συλλογής των τελικών προτάσεων.
  • 27 Αυγούστου: καταγραφή των τιμών αναφοράς και οριστικοποίηση των ποσοστών μείωσης.
  • 31 Αυγούστου: έναρξη εφαρμογής.
  • 31 Δεκεμβρίου 2026: ολοκλήρωση της Εθνικής Πρωτοβουλίας.

Στην καταληκτική της τοποθέτηση, η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή επισημαίνει ότι η αγορά έχει την ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη πως μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών μέσω αυτόνομων επιχειρηματικών αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία της πρωτοβουλίας θα κριθεί όχι από τον αριθμό των προϊόντων που θα συμμετάσχουν, αλλά από το πραγματικό οικονομικό όφελος που θα φτάσει στα ελληνικά νοικοκυριά.

Ακολουθεί ολόκληρη η πρόσκληση της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή:

-

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μερτς: Η Γερμανία θα συμμετάσχει σε γαλλική άσκηση πυρηνικής αποτροπής έως το 2027

Γερμανικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν "φέτος" σε γαλλική πυρηνική άσκηση, ανακοίνωσε σήμερα ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ένα συμβολικό βήμα προς την "αποτρεπτική δύναμη της Ευρώπης" που υποστηρίζουν το Βερολίνο και το Παρίσι. "Γερμανία και Γαλλία εμβαθύνουν την αμυντική τους συνεργασία. Ενισχύουμε την ευρωπαϊκή αποτροπή. Από φέτος, θα συμμετάσχουμε σε πυρηνική άσκηση με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις"

Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό διυλιστήριο και δύο δεξαμενόπλοια

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον ρωσικού διυλιστηρίου πετρελαίου στην περιοχή του Γιαροσλάβλ. Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε με ανακοίνωση του που ανάρτησε στην εφαρμογή Telegram ότι η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιές στο διυλιστήριο Slavneft-YANOS. Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι χτυπήθηκαν επίσης ένα πλοίο μεταφοράς αερίου και ένα δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Ελεγκτικό Συνέδριο: «Ελλείμματα και παράτυπες πληρωμές» στον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων για το 2023

 Ύπαρξη ελλειμμάτων, για την αποκατάσταση των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αναζήτησης των σχετικών χρηματικών ποσών από τους υπευθύνους, εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά από έλεγχο στον ΕΛΕΓΕΠ (Ειδικός Λογαριασμός Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων) για το οικονομικό έτος 2023. Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνέταξε σχετική έκθεση κατασταλτικού ελέγχου. Σύμφωνα με την έκθεση «βασικό συμπέρασμα του ελέγχου

Σκέρτσος: Η Ελλάδα μεταξύ των 13 χωρών της Ε.Ε. που σημειώνουν πρόοδο σε όλες τις συστάσεις της νέας έκθεσης για το Kράτος Δικαίου και...

«Από το 2020 έως σήμερα η Ελλάδα καταγράφει σταθερή και συστηματική πρόοδο σε όλα τα πεδία λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου, έχοντας μειώσει από 7 σε 4 τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 10 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν περισσότερες συστάσεις για το κράτος δικαίου από την Ελλάδα στην φετινή έκθεση και 5 ίδιο

Η γαλλική πυρηνική ασπίδα πιο κοντά στη Γερμανία

Γαλλία και Γερμανία φιλοδοξούν να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στη στρατηγική τους συνεργασία. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συναντιούνται σήμερα στον πύργο Αουγκούστουσμπουργκ στην πόλη Μπριλ κοντά στη Βόννη στο πλαίσιο συνεδρίασης του γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου. Κύριος στόχος να αφήσουν πίσω τους την αποτυχία του φιλόδοξου προγράμματος για την ανάπτυξη του μαχητικού FCAS. Οι συνομιλίες, οι

Κομισιόν: Ριζική αναθεώρηση του ETS για να αποφευχθεί έλλειψη δικαιωμάτων – Πακέτο 30 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία

Του Χάρη Φλουδόπουλου Σημαντικές αλλαγές στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU ETS) προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρώντας να προλάβει το ενδεχόμενο έλλειψης δικαιωμάτων εκπομπών τα επόμενα χρόνια και να διευκολύνει τη μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προς την κλιματική ουδετερότητα. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων, που παρουσιάστηκε σήμερα, περιλαμβάνει μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία της αγοράς άνθρακα, ένα νέο

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη υποψήφια για την προεδρία της ΚΟ η Ρένα Δούρου μετά την απόσυρση Πολάκη – Η ανακοίνωση του Γιάννη Αμανατίδη

Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης ανακοίνωσε και επίσημα ότι η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου θα είναι η μοναδική για την προεδρία της ΚΟ του κόμματος στην αυριανή ψηφοφορία. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Αμανατίδης, «σας κάνουμε γνωστό, ότι για την αυριανή ψηφοφορία ανάδειξης Προέδρου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει κατατεθεί μοναδική υποψηφιότητα, από τη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ – Τι συζήτησαν

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο με την εγκυρότητα του enikos.gr. © 2026 ENIKOS ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Εκδότης: Νίκος Χατζηνικολάου Γενικός Διευθυντής - Διαχειριστής: Μάνος Νιφλής Διευθύντρια Σύνταξης: Στεφανία Κασίμη Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain: ENIKOS AE Νόμιμος Εκπρόσωπος: Στέργιος Χατζηνικολάου Επωνυμία: ΕΝΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ ΑΦΜ: 800384700 ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Έδρα: Πλαστήρα Νικολάου

Related Articles

Popular Categories