31.5 C
Athens
June 28, 2024
Image default
MARKETS

Αμερικανικές κυρώσεις και νέα στοιχεία πλήττουν τις ασιατικές αγορές

Αμερικανικές κυρώσεις και νέα στοιχεία πλήττουν τις ασιατικές αγορές

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη (12/6), καθώς η προσδοκία για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια της Fed «βαρύνει» το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα, οι αναφορές για μεγαλύτερο έλεγχο των εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά της Κίνας δημιουργούν επίσης πλήγματα.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν ευρύτερες εμπορικές κυρώσεις στις εξαγωγές τσιπ στη Ρωσία και θα μπορούσαν να στοχεύουν σε μεταπωλήσεις από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, που ενδεχομένως προμηθεύουν τη Μόσχα.

Ο αυξημένος έλεγχος των ΗΠΑ προς τις κινεζικές εταιρείες πυροδότησε ανησυχίες για την επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Νωρίτερα, το 2024 είχαν επιβάλει αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές σε αρκετές μεγάλες κινεζικές βιομηχανίες.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας παρουσίασαν επίσης ορισμένες μεικτές ενδείξεις για την οικονομία της χώρας. Ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού συρρικνώθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών τον Μάιο, ο αντίστοιχος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο.

Οι ιαπωνικοί δείκτες υποχώρησαν, καθώς ο πληθωρισμός PPI ήταν υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο. Τα νέα στοιχεία ήρθαν λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία αναμένεται να «σφίξει» περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, μειώνοντας ορισμένες από τις αγορές ομολόγων. Η υψηλότερη τιμή του PPI συνέδεσε επίσης με την προοπτική της BoJ ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί φέτος, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα ώθηση να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Οι αγορές στην Ινδία «απέκρουσαν» σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο του αιφνιδιαστικού αποτελέσματος στις γενικές εκλογές της χώρας, όπου η συμμαχία υπό την ηγεσία του BJP κατέλαβε μικρότερη πλειοψηφία απ’ ότι είχε προβλεφθεί. Ωστόσο, οι διορισμοί του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα, έδειξαν ότι παραμένουν σε τροχιά τα σχέδιά του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχωρεί κατά 0,53% στις 38.923 μονάδες και ο ASX 200 στην Αυστραλία κινείται χαμηλότερα κατά 0,55% στις 7.712,70 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,29% στις 3.036,73 μονάδες, ο Shenzhen Component κερδίζει 0,13% στις 9.274,57 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολισθαίνει κατά 1,34% στις 17.933 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi καταγράφει άνοδο 0,58% στις 2.721,03 μονάδες και στην Ινδία ο Nifty 50 σημειώνει κέρδη 0,60% στις 23.404,40 μονάδες. Ο έτερος ινδικός δείκτης BSE Sensex ενισχύεται κατά 0,59% στις 76.918,50 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Related posts

Σε πτωτικό «κανάλι» η Wall Street-Fed και αποτελέσματα στο επίκεντρο

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας τον πληθωρισμό

banks

Wall Street: Νέα ρεκόρ για τους S&P 500 και Nasdaq

banks

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές μία εβδομάδα κρίσιμων ανακοινώσεων

banks

Profit taking από τα κέρδη του Νοεμβρίου στις ευρωαγορές

banks

Ευρωαγορές: Άνοδος με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και Πάουελ

banks