30.6 C
Athens
August 21, 2024
Image default
EUROBANK

Αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στη Eurobank δίνει η DBRS

Στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Eurobank προχώρησε για πρώτη φορά η DBRS Ratings, κατατάσσοντας την τράπεζα στη βαθμίδα “ΒΒΒ” (low) όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση εκδότη και σε R-2 (middle) όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση. Παράλληλα, αξιολογεί τις μακροπρόθεσμες κρίσιμες υποχρεώσεις της τράπεζας σε “BBB” (high), ενώ σημειώνει ότι η τάση για όλες τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι σταθερές. Όσον αφορά την εσωτερική αξιολόγηση την κατατάσει σε “ΒΒΒ” (low).

Ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση BBB (low) αντικατοπτρίζει το κορυφαίο εγχώριο franchise της Eurobank στη λιανική και εταιρική τραπεζική και τον βαθμό διαφοροποίησής της εκτός Ελλάδας παρά το πλήγμα που δέχτηκε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Προσθέτει ότι ο Όμιλος έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον ισολογισμό του τα τελευταία χρόνια λόγω μιας μαζικής διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων και της ενίσχυσης του επιπέδου κάλυψης των δανείων του.

Παράλληλα, η DBRS επισημαίνει ότι η ικανότητα της Eurobank να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη έχει βελτιωθεί, κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκιακών περιθωρίων, καθώς και της χαμηλότερης δομής κόστους και των μειωμένων προβλέψεων για ζημίες δανείων (LLPs).

Ως εκ τούτου, η Eurobank μπορεί να βασιστεί σε πιο ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για τις ελάχιστες απαιτήσεις της παρά τις προγραμματισμένες διανομές μερισμάτων που θα επανεκκινήσουν σύντομα.

Οι αξιολογήσεις ενσωματώνουν επίσης τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας, η οποία επωφελείται κυρίως από τη μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση της. Ωστόσο, αντικατοπτρίζουν και τη μέτρια διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου της, του μείγματος εσόδων και της δομής χρηματοδότησης του Ομίλου, καθώς και το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) που συνυπολογίζονται στην κεφαλαιακή του δομή.

Όσον αφορά τη σταθερή τάση που δίνει για τις αξιολογήσεις, η DBRS λαμβάνει υπόψη την εκτίμησή της ότι το δυνητικά υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα περιβάλλον επιτοκίων είναι πιθανό να ενισχύσει την πίεση στο προφίλ κινδύνου του Ομίλου.

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι η Eurobank θα πρέπει να μπορεί να διατηρήσει καλά επίπεδα ποιότητας ενεργητικού αξιοποιώντας ορισμένους καταλύτες, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων ευνοϊκών προοπτικών για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς και της αναμενόμενης υποστήριξης για πιστωτική επέκταση που τροφοδοτούν τα έργα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χαμηλότερα επιτόκια, καθώς και τις πιθανές περαιτέρω ενέργειες αποφυγής κινδύνου..

Επιπλέον, παρότι η DBRS αναμένει ότι μέρος της πρόσφατης βελτίωσης όσον αφορά τη δημιουργία κερδών θα αντισταθμιστεί από μια συμπίεση του περιθωρίου επιτοκίου, τις υψηλότερες ψηφιακές επενδύσεις και το δυνητικά υψηλότερο πιστωτικό κόστος, εκτιμά ότι η συνολική κερδοφορία της Eurobank θα παραμείνει σε σχετικά καλό επίπεδο.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα υγιή επίπεδα κάλυψης δανείων και τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας που διαθέτει, παρέχει περαιτέρω προστασία έναντι πιθανών καθοδικών κινδύνων.

Ο οίκος τονίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την εν εξελίξει πρόταση της Eurobank για τις υπόλοιπες μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, στην οποία έχει ήδη εξασφαλίσει πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 55%. Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η DBRS εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της εξαγοράς θα πρέπει να είναι γενικά ουδέτερος για τα περισσότερα πιστωτικά μεγέθη του Ομίλου βραχυπρόθεσμα, με διαχειρίσιμη αρνητική επίδραση στην κεφαλαιοποίησή του.

Ωστόσο, σημειώνει ότι εάν επιτύχει, η εξαγορά θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του Ομίλου σε μία από τις βασικές ξένες αγορές του και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες θετικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα, λόγω των συνεργιών που προκύπτουν από τη σύμπραξη των δύο οντοτήτων. Προσθέτει, επίσης, ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη συναλλαγή πρέπει να ληφθούν υπόψη δεδομένου του μεγέθους της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 25% του συνολικού ενεργητικού του ομίλου.

Σημειώνεται ότι το μακροπρόθεσμο χρέος και οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της τράπεζας αξιολογούνται στο ίδιο επίπεδο με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, ήτοι σε BBB (low) με σταθερή τάση.

Related posts

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

banks

Eurobank: Στο 33,47% το ποσοστό της Fairfax εξαιρουμένου του ποσοστού του ΤΧΣ

banks

Eurobank για πληθωρισμό: Υψηλές τιμές και το πρώτο εξάμηνο του 2022

banks

Ξεπέρασαν το €1,6 δισ. οι προσφορές για το senior preferred ομόλογο – €500 εκατ. αντλεί η Eurobank

banks

Eurobank: Ανακάμπτει δυναμικά ο ελληνικός τουρισμός

banks

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα μεγάλα πακέτα στην Eurobank και τα νέα ρεκόρ στην Κρι – Κρι

banks