24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
EUROBANK

Ξεπέρασαν το €1,6 δισ. οι προσφορές για το senior preferred ομόλογο – €500 εκατ. αντλεί η Eurobank

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preferred ομόλογο της Eurobank, με την έκδοση να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και να συναντά ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές.

Το τελικό επιτόκιο ορίστηκε στο 5,875% και αρκετά χαμηλότερα από το αρχικό επιτόκιο το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 6,25%.

Η τράπεζα αντλεί τελικά 500 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι πάνω από τρεις φορές την έκδοση.

Η επιτυχημένη αυτή έξοδος της Eurobank στις αγορές ήρθε σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αποδειχθεί πολύ ισχυρό. Και αυτό έπειτα από την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ τον Οκτώβριο από τη συστημική τράπεζα, η οποία και άνοιξε τον “χορό” των ιδιωτικοποιήσεων και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Επίσης, ήρθε τη στιγμή που η Ελλάδα έχει λάβει επενδυτική βαθμίδα από τρεις από τους πέντε οίκους τους οποίους αναγνωρίζει η ΕΚΤ (DBRS, S&P, Scope Ratings) και πιθανότατα να ακολουθήσει και ο τέταρτος σε λίγες μέρες ( Fitch, 1η Δεκεμβρίου), ενώ η Moody’s ήδη βαθμολογεί από τον Σεπτέμβριο τις καταθέσεις της Eurobank με επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα το περιβάλλον γύρω από τα ελληνικά ομόλογα παραμένει ευνοϊκό, με την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζει να είναι ισχυρή με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει στο 3,768% (από περίπου 4,6% στις αρχές του έτους) και το spread να κινείται στις 119 μονάδες βάσης (από 235 μ.β στις αρχές του 2023).

Την όλη διαδικασία της έκδοσης “έτρεξαν” οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura και Société Générale οι οποίες ξεκίνησαν χθες Investor calls, ενώ το νέο senior preferred ομόλογο της Eurobank αναμένεται να λάβει βαθμολογία Βa1 (θετικό outlook) από τη Moody’s, BB- (θετικό outlook) από την S&P και με BB (σταθερό outlook) από τη Fitch. Η διάρκεια του ομολόγου είναι τα έξι έτη, με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5 έτη.

Τα κεφάλαια που άντλησε η Eurobank θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, MREL.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου, η συστημική τράπεζα έχει ήδη καλύψει τον στόχο για φέτος, που είναι 23,19% καθώς ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 23,69%, ενώ έχει καλύψει το 60% της απόστασης από τον τελικό στόχος του 27,8% που έχει τεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2026.

Related posts

Eurobank: Κρίσιμος ο ρόλος των εξαγωγών εμπορευμάτων

banks

Eurobank και Πειραιώς χρηματοδοτούν φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα

banks

Eurobank Factors: Σταθερά πρώτη στις υπηρεσίες factoring στην Ελλάδα

banks

Eurobank: Από τι θα εξαρτηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η μείωση των ελλειμμάτων την επόμενη 5ετία

banks

Eurobank: Πουλά τη θυγατρική της στη Σερβία

banks

Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Μέρισμα τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023 – Ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων και η σημασία της Ελληνικής Τράπεζας

banks1