Απώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία – Τι φοβάται η αγορά

Απώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία – Τι φοβάται η αγορά

Σε «βαρίδι» μετατράπηκαν οι τεχνολογικές μετοχές για τη Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης (9/6), παρά το αρχικά θετικό κλίμα, καθώς οι traders άλλαξαν τακτική, επηρεασμένοι από τους φόβους για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ενώ η IPO της SpaceX επέτεινε τη νευρικότητα.

 

Οι βασικοί δείκτες κατρακύλησαν σε χαμηλά ημέρας το απόγευμα πριν καταφέρουν να περιορίσουν τις απώλειές τους, αφού ενισχύθηκε η μετακίνηση κεφαλαίων από τις τεχνολογικές μετοχές προς πιο αμυντικούς κλάδους της αγοράς.

Τελικά, ο Dow Jones κατάφερε να κερδίσει το πρόσημο και – έχοντας επιδείξει εξαρχής μεγαλύτερη αντίσταση – έκλεισε στις 50.870 μονάδες με κέρδη 0,17%. Από την άλλη, ο S&P 500 τερμάτισε με πτώση 0,26% στις 7.386, ενώ νωρίτερα οι απώλειές του είχαν αγγίξει το 02,3%, ενώ ο Nasdaq, που ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να χάνει περίπου 4%, έκλεισε στο -0,97% και τις 25.678  μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν με το 10ετές να πέφτει στο 4,52% και το 2ετές στο 4,12%.

Οι ανησυχίες γύρω από τον επίμονο πληθωρισμό και τις πιθανές πιέσεις που αυτός μπορεί να ασκήσει στη νομισματική πολιτική της Fed ώθησαν τον δείκτη μεταβλητότητας VIX πάνω από το όριο των 20 μονάδων, φτάνοντας στις 20,19, επίπεδο που συνήθως θεωρείται ένδειξη αυξημένης αβεβαιότητας στις αγορές.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, καθώς οι μετοχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τον κλάδο των ημιαγωγών δέχθηκαν νέο κύμα πιέσεων.

Έτσι, ο Philadelphia Semiconductor Index που περιλαμβάνει τους μεγάλους τεχνολογικούς «παίχτες» έφτασε να χάνει 4%, πριν σταθεροποιηθεί στο -2%, μετά το άλμα 5,6% που είχε καταγράψει τη Δευτέρα (8/6).

Σε επίπεδο μετοχών, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Marvell Technology (-11%), η Coherent  (-12%) και η Super Micro Computer (-9%), ενώ η Micron Technology έχασε πάνω από 5%, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες ότι το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης είχε προχωρήσει υπερβολικά γρήγορα και ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να πιέσουν τις αποτιμήσεις του κλάδου.

Στους χαμένους και η Apple με χασούρα πάνω από 4%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και η Exxon Mobil, η Chevron και η ConocoPhillips, ακολουθώντας την υποχώρηση των τιμών του αργού.

«Η υπερβολική αισιοδοξία χτιζόταν επί μήνες, οδηγώντας τις μετοχές από το ένα ιστορικό υψηλό στο άλλο. Έτσι, οτιδήποτε εκλαμβάνεται ως αρνητικό για τις αγορές — από τον υψηλότερο πληθωρισμό έως το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων επιτοκίων— μπορεί να τις αποσταθεροποιήσει μετά από μια ιστορική ανοδική πορεία», σχολίασε ο Τζον Κάνισον, επικεφαλής επενδύσεων της Baker Boyer Bank.

Η υποχώρηση αυτών των τίτλων αντιστάθμισε την όποια θετική επίδραση από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, παρότι η πλειονότητα των μετοχών του S&P 500 κατέγραψε άνοδο. Ειδικότερα, περίπου 350 μετοχές ενισχύθηκαν, έναντι περίπου 160 που σημείωσαν απώλειες.

Η απομάκρυνση των επενδυτών από τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος έχει αποτελέσει τον βασικό πρωταγωνιστή της χρονιάς, συνοδεύτηκε από άνοδο στους περισσότερους κλάδους του S&P 500.

Συγκεκριμένα, οι εννέα από τους έντεκα επιμέρους κλάδους κινήθηκαν ανοδικά, με μοναδικές εξαιρέσεις την τεχνολογία και την ενέργεια, οι οποίες παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να επιβαρύνουν καθοριστικά τη συνολική εικόνα της αγοράς.

Ο κλάδος των ακινήτων κατέγραψε άνοδο 2,4% και ο κλάδος της υγείας ενισχύθηκε κατά 1,3%. Παράλληλα, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας κέρδισαν περίπου 1%.

Κέρδη παρουσίασε και η Nuvalent που έκανε άλμα 39%, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από τη GSK έναντι 10,6 δισ. δολαρίων, ενώ θετικά κινήθηκαν η DraftKings, λόγω βελτιωμένων προοπτικών συναλλαγών, καθώς και η Credo Technology, που κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό.

Το βλέμμα των επενδυτών στην SpaceX και τα μάκρο

Παράλληλα, η SpaceX φάνηκε να επηρεάζει τους επενδυτές με την IPO της εταιρείας να έχει «σαρώσει», προκαλώντας επενδυτικό ντελίριο. Ωστόσο, η προοπτική της εισόδου μίας ακόμη εταιρείας στη Wall Street με αποτίμηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων ανάγκασε τους traders να αναδιαρθρώσουν τις θέσεις τους, προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στις τεχνολογικές μετοχές.

Στα μάκρο, τα στοιχεία απασχόλησης έχουν στρέψει ακόμη περισσότερο την προσοχή στον πληθωρισμό, με τις αγορές να θεωρούν πιθανότερο η επόμενη κίνηση της Fed να είναι να αυξήσει τα επιτόκια. Το βλέμμα των επενδυτών πλέον στα στοιχεία τιμών καταναλωτή (CPI) που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη (10/6) και στα στοιχεία για τον τιμάριθμο χονδρικής (PPI) την Πέμπτη (11/6).

Στα γεωπολιτικά, οι ελπίδες για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή διαψεύστηκαν μετά την ανάρτηση Τραμπ σχετικά με το ελικόπτερο «Απάτσι» που κατέπεσε κοντά στο Ορμούζ και τις δηλώσεις του πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην Τεχεράνη, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ως υπαίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

Παρά την αβεβαιότητα, οι πετρελαϊκές τιμές κινήθηκαν πτωτικά, με το Brent να υποχωρεί κατά σχεδόν 3% στα 91,45 δολάρια και το αμερικανικό WTI να προσγειώνεται στα 88,20 δολάρια το βαρέλι.

#Wall_Street #SpaceX #Nasdaq #SP_500 #Dow_Jones #μετοχές #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο κόσμος που προέκυψε από τον αυτοτραυματισμό των ΗΠΑ

Η πορεία των γεγονότων που δρομολογήθηκαν από τις επιθέσεις αποκεφαλισμού του Φεβρουαρίου στο ιρανικό καθεστώς έχει καταλήξει σε μια εκεχειρία που δεν είναι απλώς μια παύση στις εχθροπραξίες - και, καθώς κάθε πλευρά συνεχίζει να ανταλλάσσει χτυπήματα, δεν είναι καν αξιόπιστα αυτό. Θα πρέπει να γίνει κατανοητή ως γενεσιουργός, ως προοίμιο μιας αναδυόμενης, βαθιά επισφαλούς

Τραμπ: Πάνω από 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου πέρασαν από το Ορμούζ στο πλαίσιο “μυστικής αποστολής” του στρατού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ, στο πλαίσιο μιας, όπως είπε, μυστικής αποστολής των ΗΠΑ. "Πάνω από 200 εμπορικά πλοία διέπλευσαν με ασφάλεια τα Στενά", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social. Αναλυτικά η ανάρτηση Τραμπ "Τον περασμένο

Wolt Consumer Report 2025: Το ποσό μαμούθ για μία μόνο παραγγελία – Στα 32 χιλιόμετρα η πιο μακρινή παράδοση

Αν υπάρχει μία ημέρα που οι Έλληνες πραγματοποιούν τις περισσότερες παραγγελίες, αυτή είναι η Παρασκευή. Σύμφωνα με την έρευνα της Wolt, η τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας είναι σταθερά η πιο δυνατή ημέρα σε όγκο παραγγελιών, με την Αθήνα να αναδεικνύεται η πιο ενεργή πόλη της χώρας. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας «Consumer

Κυρανάκης: «Η μάχη που έρχεται είναι μια μάχη ιδεών – Να βάψουμε ξανά τον χάρτη γαλάζιο»

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης αμέσως μετά της ομόφωνη εκλογή του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί τον πίστεψε και του έδωσε ευκαιρίες. «Και εμένα και πολλούς από εμάς που ανήκουμε σε μια γενιά ανθρώπων που ήθελαν να βγουν μπροστά και να παλέψουν για την παράταξή μας» ανέφερε.

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά Νετανιάχου

Στη σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου επανήλθε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα διατύπωσε αυστηρές προειδοποιήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, όπου αναμένεται η παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο

Χέγκσεθ από την βάση των ΗΠΑ στην Κούβα: Ο αμερικανικός στρατός θα είναι “έτοιμος για κάθε πιθανό ενδεχόμενο”

Μιλώντας σε ναύτες από τη βάση των ΗΠΑ στην Κούβα την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα είναι προετοιμασμένες να πράξουν ό,τι αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με το νησιωτικό κράτος, το οποίο ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα με στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Χέγκσεθ ανέφερε ότι

Γεωργιάδης: «Δεν είναι ακροδεξιός ο Αντώνης Σαμαράς» – Τι είπε για τον Τσίπρα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιός» για τον Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 FM, όπου υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε λάθος το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον ίδιο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη για τον

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η δίμηνη προθεσμία υποβολής της έκθεσης της Επιτροπής

Ενεκρίθη κατά πλειοψηφία από την Oλομέλεια της Βουλής, η πρόταση του προέδρου του Σώματος, Νικήτα Κακλαμάνη, να δοθεί δίμηνη προθεσμία υποβολής της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή το πρωί (12/06/2026) με αντικείμενο την εκλογή προεδρείου, το οποίο είθισται να είναι διακομματικό.

Related Articles

Popular Categories