20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Αρχηγός στρατού Γερμανίας: Η Βόρεια Κορέα ενισχύει το οπλοστάσιο της Ρωσίας

Η παροχή όπλων από τη Βόρεια Κορέα έχει ενισχύσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να συνεχίσει την επιχείρησή της στην Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα το δικό της οπλοστάσιο, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Κορέα.

Ο αρχηγός του στρατού της Γερμανίας, στρατηγός Κάρστεν Μπρόιερ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είχε επικοινωνήσει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν για όπλα εάν δεν του ήταν χρήσιμα. 

“Πρόκειται για αύξηση της παραγωγής όπλων για εξυπηρέτηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, ενώ ενισχύει επίσης τη Ρωσία δίνοντάς της τη δυνατότητα να διατηρήσει τα αποθέματά της ως έχουν”, δήλωσε ο Μπρόιερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και άλλες χώρες αλλά και ανεξάρτητοι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι ο Κιμ βοηθά τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας παρέχοντας ρουκέτες και πυραύλους σε αντάλλαγμα για οικονομική και άλλη στρατιωτική βοήθεια από τη Μόσχα.

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει στείλει τουλάχιστον 16.500 εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά και σχετικό υλικό στη Ρωσία από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, και η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει περισσότερους από 65 από αυτούς τους πυραύλους κατά στόχων στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Robert Koepcke, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί την απευθείας προμήθεια όπλων, διαδικασία που θα παραβίαζε τα εμπάργκο που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη.

Ερωτηθείς ο Μπρόιερ εάν πίεσε τη Νότια Κορέα να παράσχει απευθείας όπλα στην Ουκρανία, τόνισε ότι συμμερίζεται την άποψη της Ουκρανίας πως αντιαεροπορικά συστήματα, άρματα μεταφοράς πεζικού και άλλα όπλα θα ήταν χρήσιμα στον αγώνα της και ότι κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει όπως μπορεί.

Η Νότια Κορέα έχει παράσχει μέχρι στιγμής στο Κίεβο μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία παρ’ εκτός και εάν η συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της, που δεν έχει όμως προσδιορίσει.

“Έχουμε τονίσει στη Βόρεια Κορέα ότι η συνεργασία της στον τομέα ασφάλειας με τη Ρωσία έχει άμεσες επιπτώσεις στην κατάσταση ασφαλείας μας”, δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής στη Νότια Κορέα, Γκέοργκ Σμιντ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νότια Κορέα, ο Μπρόιερ επισκέφθηκε δύο γερμανικά πολεμικά πλοία που έχουν ελλιμενιστεί στη χώρα πριν διασχίσουν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στον δρόμο τους προς τη Μανίλα.

Ο στρατηγός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν τα πλοία θα διασχίσουν το αμφισβητούμενο στενό της Ταϊβάν, το οποίο θα ήταν το πρώτο τέτοιο ταξίδι από γερμανικά πολεμικά πλοία εδώ και 20 και πλέον χρόνια.
 

Related posts

Οι Μολδαβοί προσέρχονται στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές εν μέσω καταγγελιών για ανάμιξη της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία

banks

Περισσότεροι από δύο τυφώνες είναι ενδεχόμενο να πλήξουν την ηπειρωτική Κίνα τον Ιούλιο

banks

Ο Χάμπεκ ακύρωσε το ταξίδι του στην COP28 εν μέσω κρίσης για το ζήτημα του προϋπολογισμού

banks

Ο Τραμπ, “αγκαλιά” με τον Φάρατζ στην Αϊόβα, κάλεσε σε μαζική υπερψήφισή του στις εσωκομματικές των Ρεπουμπλικανών

banks

ΕΕ: Εξοπλισμός της Ουκρανίας μέσω των ρωσικών τόκων

banks

Ο Λαβρόφ επέκρινε και πάλι σήμερα τον ΟΑΣΕ και εξέφρασε την “αδιαφορία” του για την τύχη του

banks