22.4 C
Athens
July 5, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Ισχυρά κέρδη λόγω τεχνητής νοημοσύνης και ινδικών εκλογών

Ασιατικές αγορές: Ισχυρά κέρδη λόγω τεχνητής νοημοσύνης και ινδικών εκλογών

Απότομη άνοδο σημείωσαν τη Δευτέρα (3/6) οι περισσότερες ασιατικές μετοχές, καθώς οι εικασίες για μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες ενίσχυσαν την όρεξη των επενδυτών να ποντάρουν σε assets με αυξημένο ρίσκο.

Οι τεχνολογικοί δείκτες ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των κατασκευαστών τσιπ, καθώς η Nvidia παρουσίασε μια νέα σειρά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και η ζήτηση από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα οδήγησε στην αύξηση των τριμηνιαίων κερδών της εταιρείας.

Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι μετοχές στην Ινδία, καθώς τα exit poll έδειξαν ότι η συμμαχία NDA, με επικεφαλής το κόμμα BJP, πρόκειται να σαρώσει τις γενικές εκλογές του 2024, οδηγώντας τον Ναρέντρα Μόντι στην τρίτη διαδοχική του θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται το πρωί της Τρίτης.

Οι ντόπιοι και ξένοι επενδυτές καλωσόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές του Μόντι, οι οποίες έφεραν τεράστια οικονομική ανάπτυξη στην Ινδία τα τελευταία χρόνια, και επίσης οδήγησαν τον δείκτη Nifty 50 σε μια σειρά από ιστορικά υψηλά.

Οι βασικοί δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα ενισχύθηκαν επίσης σημαντικά, καθώς οι κατασκευαστές τσιπ, συμπεριλαμβανομένων της Semiconductor Manufacturing International και της SK Hynix, σημείωσαν ισχυρά κέρδη στον απόηχο των επιδόσεων της Nvidia. «Άλμα» σχεδόν 4% κατέγραψε η TSMC, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Nvidia, με αποτέλεσμα να «εκτιναχθεί» σε νέο record high.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ενισχύεται κατά 1,22% στις 38.964,50 μονάδες και στην Αυστραλία ο ASX 200 κινείται ανοδικά κατά 0,72% στις 7.756,80 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng «σκαρφαλώνει» κατά 2,14% στις 18.466 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο Kospi κερδίζει 1,71% στις 2.681,59 μονάδες.

Στην Ινδία ο Nifty 50 «απογειώνεται» κατά 2,91% στις 23.185,05 μονάδες και ο BSE Sensex κινείται υψηλότερα κατά 2,84% στις 76.061,93 μονάδες.

Αντίθετα, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,58% στις 3.069,05 μονάδες και ο Shenzhen Component χάνει 0,11% στις 9.354,13 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #Nvidia #ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ_ΤΡΑΠΕΖΕΣ #μειώσεις_επιτοκίων #TSMC #ΝΑΡΕΝΤΡΑ_ΜΟΝΤΙ

Related posts

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα μάκρο στο επίκεντρο

banks

Wall Street: Σαστισμένοι οι επενδυτές πριν τη Fed

banks

Επιστροφή στα κέρδη πριν το Thanksgiving για τη Wall Street

banks

Ευρωαγορές: Πρώτη back-to-back εβδομαδιαία άνοδος από το Σεπτέμβριο

banks

Στα «κόκκινα» οι ασιατικές αγορές- Ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης

banks

Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

banks