21.2 C
Athens
May 9, 2024
Image default
MARKETS

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα μάκρο στο επίκεντρο

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα μάκρο στο επίκεντρο

Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (6/2), καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών παραμένει ισχυρή παρά την έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος για τη μείωση των επιτοκίων.

Η συντριπτική πλειονότητα των κλάδων διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές που σχετίζονται με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανεβαίνουν κατά 2% λόγω των κερδών της βρετανικής BP, ενώ οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υποχωρούν κατά 0,7%.

Η BP σημειώνει άνοδο 6% λόγω των σχεδίων για ενίσχυση των αποδόσεων των μετόχων, ακόμη και μετά την αναφορά μιας απότομης πτώσης των κερδών ολόκληρου του έτους σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, η UBS υποχωρεί 2,5% παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε οριακά τις προσδοκίες για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου και ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει τις εξαγορές μετοχών.

Οι περιφερειακές αγορές έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, στα οποία είπε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα κινηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό στις μειώσεις των επιτοκίων από ό,τι αναμένει η αγορά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν την Τρίτη καθώς οι αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έλαβαν μέτρα για να σταματήσουν ένα πρόσφατο sell off στις μετοχές της, ενώ οι περισσότερες αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν.

Στην ευρωζώνη o δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο σε υψηλό από τον Απρίλιο του 2023, στο -12,9, ενώ η εκτίμηση ήταν για -15, εμφανίζοντας ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας. Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στο -15,8.

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο δείκτης υπηρεσιών PMI τον Ιανουάριο υποχώρησε σε χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2023, στο 48,4, από 48,8 τον Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδο συρρίκνωσης για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο κατά 10,6% καταδεικνύοντας ότι αποκλιμακώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,25% στις 484,90 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,02% στις 16.908,10 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,28% στις 7.611,13 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,54% στις 7.657,15 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,45% στις 31.082 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,34% στις 9.973,50 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,32% στις 6.242,06 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

Σε θετική ρότα παραμένει η Wall Street

banks

Τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί των ευρωαγορών

banks

Πάνω απ’τις 5000 ο S&P μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού

banks

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα και στις ΗΠΑ

banks

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα σε ανεργία και SVB

banks

Ευρωαγορές: Όγδοη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδος για τον Stoxx 600

banks