24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Μάκρο και ακίνητα «κοκκίνισαν» την Κίνα

Ασιατικές αγορές: Μάκρο και ακίνητα «κοκκίνισαν» την Κίνα

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (2/9), με τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κίνας που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο να προβληματίζουν.

Η Κίνα δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία του δείκτη αγορών της για τον Αύγουστο που έδειξαν ότι ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλό εξαμήνου στο 49,1, μια ταχύτερη συρρίκνωση σε σύγκριση με το 49,4 που σημειώθηκε τον Ιούλιο.

Η μέτρηση ήταν κατώτερη από το 49,5 που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters, με τον δείκτη να σημειώνει τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα του σε περιοχή συρρίκνωσης.

Από την άλλη πλευρά, ο μη μεταποιητικός PMI της Κίνας ανέβηκε στο 50,3, από το 50,2 του Ιουλίου.

Μεταξύ των οικονομικών στοιχείων που προέρχονται από μεγάλες αγορές της περιοχής αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί του πληθωρισμού από τη Νότια Κορέα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου της Αυστραλίας, καθώς και στοιχεία για τις αμοιβές και τις δαπάνες των νοικοκυριών από την Ιαπωνία.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε αισθητά, παρασυρμένος από τις μετοχές των ακινήτων.

Στο HSI, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων New World Development  ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, με τις μετοχές να υποχωρούν έως και 14,14%, αφού η εταιρεία προέβλεψε απώλειες περίπου 19 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για το οικονομικό έτος 2024.

«Ακόμη και αν υλοποιηθεί η πολιτική αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων, δεν είναι μια πολιτική για την αναζωογόνηση της στεγαστικής αγοράς, γιατί δεν έχει καμία σχέση με τις νέες απαιτήσεις κατοικιών, κυρίως προς όφελος των υπαρχόντων ιδιοκτητών», δήλωσε ο Χαϊμπίν Ζου, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στο CNBC.

Το πιο σημαντικό, σημείωσε ο Ζου, είναι μια πολιτική στήριξης της κατανάλωσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια πρόσφατη έκθεση του Bloomberg, η οποία έλεγε ότι η Κίνα σκέφτεται να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να αναχρηματοδοτήσουν έως και 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στεγαστικών δανείων.

Την ίδια ώρα, ο PMI της Caixin για τον Αύγουστο έδειξε βελτίωση στη μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας, η οποία επεκτάθηκε στο 50,4 σε σύγκριση με το 49,8 του Ιουλίου και ξεπέρασε το 50 που αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Nikkei ανέβηκε οριακά, έχοντας περάσει για λίγο το όριο των 39.000 μονάφων νωρίτερα στη συνεδρίαση, καθιστώντας την πρώτη φορά που ο δείκτης ξεπέρασε τις 39.000 από τις 31 Ιουλίου.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ανέτρεψε τις απώλειες και σημείωσε άνοδο. Τη Δευτέρα, ο υποδιοικητής της Reserve Bank of Australia, Άντριου Χόσερ, επανέλαβε τη θέση του ότι η RBA θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια προς το παρόν και δεν θα ακολουθήσει την Federal Reserve στη μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός της Αυστραλίας εξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλός».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,14% κλείνοντας στις 38.673,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,79% στις 17.666 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,10% στις 2.810,71 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,84% στις 8.193,46 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 2.681,01 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 8.109,90 μονάδες, κερδίζοντας 0,22%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Αυστραλία #ιαπωνία #Nikkei #Kospi

Related posts

Τα ιαπωνικά και κινεζικά μάκρο… δίχασαν τις ασιατικές αγορές

banks

Κέρδη στο… περίμενε στο άνοιγμα των ευρωαγορών

banks

Ελεγχόμενο το «ράπισμα» του πληθωρισμού στη Wall Street

banks

«Βυθίστηκε» η Wall Street-Παραμένει το αδιέξοδο με το αμερικανικό χρέος

banks

Χλιαρά ξεκίνησε η Wall Street- Προεξοφλημένη η απόφαση της Fed

banks

Ευρωαγορές: Ο γερμανικός DAX επέκτεινε το ιστορικό υψηλό του

banks