26.9 C
Athens
June 17, 2024
Image default
WORLD

Βρετανία: Ο Στάρμερ (Εργατικοί) θέλει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας

Ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα πως θέλει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αν κερδίσει την εξουσία στις ερχόμενες γενικές εκλογές, αλλά πρόσθεσε πως μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Ισραήλ, το οποίο υποστήριξε πως έτσι “ανταμείβεται η τρομοκρτία” και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις τρεις πρωτεύουσες.

Στο Εργατικό Κόμμα καταγράφονται εσωτερικές συγκρούσεις αναφορικά με την πολιτική του έναντι του πολέμου στη Γάζα μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και οδήγησε στην ισραηλινή εισβολή.

Ο Στάρμερ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών επειδή αργοπορεί στην αλλαγή της πολιτικής του κόμματος προς την κατεύθυνση της υποστήριξης μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Η στάση του κόμματος έκανε 10 βουλευτές του να παραιτηθούν από τους ρόλους τους στη διαμόρφωση πολιτικής και της αποδόθηκε ευθύνη για κάποια απογοητευτικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές αυτού του μήνα σε μερικές περιφέρειες με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Παλαιστίνη θα πρέπει να αποτελέσει κράτος, ο Στάρμερ δήλωσε στο BBC: “Ναι, το πιστεύω και νομίζω πως η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι εξαιρετικά σημαντική. Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ και η αναγνώριση πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτού”.

Ο Στάρμερ δήλωσε πως η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους χρειάζεται να γίνει την κατάλληλη στιγμή σε μια ειρηνευτική διαδικασία. “Πιστεύω απολύτως σ’ αυτή”, πρόσθεσε ωστόσο υποστηρίζοντας ότι μια λύση δύο κρατών είναι ουσιώδης για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Related posts

Γερμανία: Εγείρονται ζητήματα ασφαλείας του αεροδρομίου του Αμβούργου μετά το περιστατικό ομηρείας στην πίστα του

banks

Γεωργία: Δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν εκ νέου ενάντια στο ν/σ περί “ξένων πρακτόρων”

banks

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θέλει να βοηθήσει άλλους 600.000 Παλαιστίνιους

banks

Οι Χούθι στόχευσαν την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ με βαλλιστικούς πυραύλους

banks

H ΕΚΤ αναγνωρίζει την Scope Ratings

banks

Παλαιστίνη: Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Μαχμούντ Αμπάς μετά τον φονικό βομαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας

banks