27.1 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Γάζα: Ξεκίνησε η 4ήμερη κατάπαυση του πυρός Ισραήλ – Χαμάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07:30

Η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, τέθηκε σε ισχύ στις 07:00.

Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε λειτουργία σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων σε δυο χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις μερικά λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή τεσσάρων ημερών με τη Χαμάς.

Η “ανθρωπιστική παύση” των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς.

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την πρώτη λίστα με τα ονόματα ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν. 

Ο εκπρόσωπος της καταριανής διπλωματίας σημείωσε ότι η Ντόχα έχει λάβει τη λίστα με τα ονόματα των αμάχων που η παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς θα απελευθερώσει την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, της πρώτης εκ των τουλάχιστον τεσσάρων ομάδων ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Σύμφωνα με τους Καταριανούς μεσολαβητές, η κατάπαυση του πυρός αφορά τόσο το βόρειο, όσο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, διά του εκπροσώπου του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει και εκείνο στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία.

Related posts

Η Siemens ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 10% για το δ’ τρίμηνο χρήσης

banks

Ισραήλ: “Σταματήστε τις μάχες και διαπραγματευτείτε”, ζητούν οικογένειες ομήρων

banks

Σουηδία και Φινλανδία συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από εποχής Ψυχρού Πολέμου

banks

ΕΕ: Την Τρίτη παρουσιάζεται η νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

banks

Μπόστιτς (Fed Atlanta): Η Fed πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά “για μεγάλο χρονικό διάστημα”

banks

Μπάιντεν: Η ισραηλινή κυβέρνηση “δεν επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών”

banks