17.3 C
Athens
May 13, 2024
Image default
WORLD

Μπόστιτς (Fed Atlanta): Η Fed πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά “για μεγάλο χρονικό διάστημα”

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα “για μεγάλο χρονικό διάστημα” για να μειώσει τον πληθωρισμό πίσω στο στόχο του 2%, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Atlanta, Ράφαελ Μπόστιτς.

“Δεν βιάζομαι να αυξήσω, αλλά ούτε και να μειώσω”, δήλωσε ο Μπόστιτς την Τρίτη σε εκδήλωση στην Ατλάντα, αναφερόμενος στο επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

“Εάν μειώσουμε πολύ σύντομα ή στείλουμε μηνύματα ότι δεν έχουμε αποφασίσει, δεν θα φτάσουμε στο 2% – και πρέπει να φτάσουμε στο 2%. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο”, είπε. “Λοιπόν, θέλω να περιμένουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι το ενδεδειγμένο πράγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να αποφασίσουν εάν πρέπει να αυξήσουν ξανά το επιτόκιο αναφοράς τους αφού το αύξησαν κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες τους τελευταίους 18 μήνες. Στην τελευταία τους συνάντηση πολιτικής τον Σεπτέμβριο, άφησαν το επιτόκιο αμετάβλητο, αν και έδωσαν σήμα ότι ίσως χρειαστεί ακόμα μια αύξηση το 2023.

Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται σε άνοδο από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στο μήνυμα της Fed ότι το επιτόκιο αναφοράς είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό για περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από το 4,85% την Τρίτη, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Ο Μπόστιτς, ο οποίος δεν ψηφίζει αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια φέτος, είναι από τους πιο επικίνδυνους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας ότι η Fed θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια και να επικεντρωθεί στο πόσο καιρό θα τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα.

“Μπορούμε να έχουμε υπομονή” όσο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν κινούνται, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα. “Οι έρευνές μας λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Γι’ αυτό είμαι πρόθυμος να είμαι υπομονετικός”, είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτική της Fed γίνεται πιο περιοριστική “καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται”.

“Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το πιέσουμε τόσο σκληρά”, είπε.

Οι επενδυτές αποδίδουν επί του παρόντος περίπου άρτιες πιθανότητες στην πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων το 2023, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Related posts

ΗΠΑ: Προφυλακιστέος ο Ντ. Πάτερσον για τη φονική επίθεση σε ιατρικό κέντρο στην Ατλάντα

banks

Οι αντιφατικές ερμηνείες της συνομιλίας Μακρόν-Ραϊσί

banks

Ρωσία: Ενορχηστρωμένη από τη Δύση η απουσία της Αρμενίας από τη Σύνοδο Κορυφής της CSTO

banks

Ολλανδία: Όλα ανοιχτά στις βουλευτικές εκλογές

banks

Έρικ Τραμπ: “Δεν ήμουν ο βασικός εμπλεκόμενος” στην υπόθεση με τα οικονομικά στοιχεία της Trump Organization

banks

Τουρκία: Ποινή κάθειρξης… 11.196 ετών στον ιδρυτή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Thodex

banks