28.8 C
Athens
June 17, 2024
Image default
COVER STORY

Γέλεν: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη Ρωσία κινδυνεύουν με κυρώσεις

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο Reuters ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους δραστηριοποιούμενες στη Ρωσία και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την ενίσχυση των δευτερογενών κυρώσεων τους σε τράπεζες που βρέθηκαν να βοηθούν συναλλαγές για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

«Εξετάζουμε ενδεχομένως μια πιο σκληρή ενίσχυση των κυρωσεών μας σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία», δήλωσε η Γέλεν στο Reuters σε συνέντευξή της, αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες και χωρίς να προσδιορίσει τράπεζες στις οποίες θα μπορούσαν να απευθύνονται.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών οικονομικών οργανισμών της G7 στη βόρεια Ιταλία, η Γέλεν δήλωσε ότι κυρώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές των τραπεζών στη Ρωσία θα επιβληθούν μόνο «εάν υπάρχει λόγος να το πράξουμε, αλλά η δραστηριοποίηση στη Ρωσία δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν θα ήθελε να δει την αυστριακή Raiffeisen Bank International και την ιταλική τράπεζα UniCredit να αποσύρονται από τη Ρωσία, η Γέλεν δήλωσε: «Πιστεύω ότι οι εποπτικές τους αρχές τις έχουν συμβουλεύσει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές σε ό,τι κάνουν εκεί».

Βγείτε έξω

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα είχε σαφείς οδηγίες για τις ιταλικές τράπεζες το Σάββατο, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι τράπεζες πρέπει να «φύγουν» από τη Ρωσία, διότι η παραμονή στη χώρα επιφέρει «πρόβλημα φήμης».

Η Raiffeisen είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δανειστής που δραστηριοποιείται στη Ρωσία, ακολουθούμενη από την UniCredit. Ένας άλλος μεγάλος ιταλικός δανειστής, η Intesa Sanpaolo εργάζεται για την πώληση των ρωσικών δραστηριοτήτων της.

Η νέα αρχή δευτερογενών κυρώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δίνει στο υπουργείο Οικονομικών την εξουσία να αποκόψει τράπεζες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, εάν διαπιστωθεί ότι βοηθούν στην καταστρατήγηση των πρωτογενών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άλλων οντοτήτων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Γέλεν και άλλοι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν δηλώσει ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι όλο και περισσότερο μια «οικονομία του πολέμου» που καθιστά πιο δύσκολη τη διάκριση μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών συναλλαγών ή συναλλαγών διπλής χρήσης.

Η ύπαρξη των δευτερογενών κυρώσεων έχει ήδη ψυχράνει τη δέσμευση των τραπεζών με τη Ρωσία, αλλά η Γέλεν έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι η Ρωσία καταφέρνει να βρίσκει τρόπους να αποκτά αγαθά που απαιτούνται για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παραγωγής, αναφέροντας συναλλαγές μέσω της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας.

Προειδοποιητική επιστολή

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε εγγράφως τη Raiffeisen ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε δολάρια θα μπορούσε να διακοπεί λόγω των συναλλαγών της με τη Ρωσία, επικαλούμενο μια προτεινόμενη συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με έναν υπό κυρώσεις Ρώσο μεγιστάνα, δήλωσε στο Reuters πρόσωπο που έχει δει αυτή την αλληλογραφία.

Μετά την προειδοποίηση, η Raiffeisen εγκατέλειψε τα σχέδια για τη βιομηχανική συμμετοχή που συνδέεται με τον μεγιστάνα Όλεγκ Ντεριπάσκα, σηματοδοτώντας ένα πλήγμα για τον δανειστή περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η πίεση υπογράμμισε την προθυμία της Ουάσινγκτον να θέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες προ των ευθυνών τους για τους ρωσικούς δεσμούς τους.

Στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, τη Φρανκφούρτη, την Τρίτη, η Γέλεν προειδοποίησε τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών να εντείνουν τις προσπάθειες συμμόρφωσης με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να τερματίσουν τις προσπάθειες παράκαμψης για να αποφύγουν το ενδεχόμενο αυστηρών κυρώσεων.

Related posts

ΔΝΤ: Λιγότερους φόρους, περισσότερες μεταρρυθμίσεις

banks

Τράπεζες: Νέες τιμές – στόχοι από Deutsche Bank, ράλι «βλέπει» η Euroxx

banks1

Πού κόλλησαν τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ για τα NPLs

banks

ΤΧΣ: Προχωρά στη διάθεση ποσοστού 20% της Εθνικής Τράπεζας – Στα 5,00-5,44 ευρώ η τιμή

banks

Ευρωομόλογα: Καθοδικά οι αποδόσεις με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

banks

Τουρκία: Aνταμείβει τις τράπεζες που δίνουν περισσότερα δάνεια με πιο χαλαρούς κανόνες

banks