31.7 C
Athens
June 17, 2024
Image default
WORLD

Γαλλία – Νέα Καληδονία: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί την Τρίτη – Το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί αύριο, Τρίτη, το πρωί στη Νέα Καληδονία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, όμως το διεθνές αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Κυριακή παρά τη σταδιακή μείωση των εντάσεων.

Η άρση των έκτακτων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαΐου σ’ αυτό το γαλλικό αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού, είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 05:00 στη Νουμεά (τοπική ώρα, 21:00 σήμερα ώρα Ελλάδας)

Στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων αυτών “θα επιτραπούν οι συγκεντρώσεις των διαφόρων συνιστωσών του FLNKS (σ.σ.: του κύριου κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας) και τις επισκέψεις αιρετών ή αξιωματούχων στα οδοφράγματα για να ζητήσουν την άρση τους”, εξήγησε η προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Νουμεά, το οποίο παραμένει από τις 14 Μαΐου κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις, θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου, ανακοίνωσε η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία του, παρά τη μείωση των βιαιοτήτων.

Η οδός που οδηγεί στο αεροδρόμιο είναι σε διάφορα σημεία κατεστραμμένη και εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω σ’ αυτή πυρπολημένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Οι απομακρύνσεις εκατοντάδων τουριστών, οι οποίοι είχαν αποκλεισθεί, πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο της Μαζεντά στη Νουμεά.

Μετά τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς από την Τρίτη, οι πρώτοι γάλλοι τουρίστες που παρέμεναν παγιδευμένοι μπόρεσαν να αναχωρήσουν το Σάββατο με στρατιωτικά αεροπλάνα.

Το Παρίσι ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη επιπλέον 480 αστυνομικών, αυξάνοντας τον αριθμό των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στη Νέα Καληδονία σε περίπου 3.500.

Οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και εκατοντάδες συνελήφθησαν, προκλήθηκαν από μια συνταγματική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται από το Παρίσι. Αυτή θα δώσει δικαίωμα ψήφου στις επαρχιακές εκλογές σε χιλιάδες γεννημένους στη Γαλλία κατοίκους του αρχιπελάγους και θα τους προσφέρει έτσι περισσότερη εκλογική επιρροή.

Οι αυτόχθονες Κανάκ ελπίζουν εδώ και καιρό σε ένα δικό τους κράτος και τώρα φοβούνται ότι η μεταρρύθμιση θα είναι σε βάρος τους.

Σε τρία δημοψηφίσματα, το 2018, το 2020 και το 2021, οι κάτοικοι της πρώην γαλλικής αποικίας είχαν ψηφίσει να παραμείνουν μέρος της Γαλλίας. Εντούτοις μετά την τελευταία ψηφοφορία, την οποία είχαν μποϊκοτάρει οι αυτονομιστές, οι συνομιλίες για ένα νέο καθεστώς έχουν τελματώσει.

Related posts

Συνάντηση Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ινδονησίας για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

banks

Βραζιλία: Η αποψίλωση εξαπλώνεται στη σαβάνα Σεχάντου, ξεπερνά -για πρώτη φορά- αυτήν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

banks

Ηγέτης Χούθι: Θα πλήξουμε και πλοία που πλέουν από τον Ινδικό Ωκεανό προς τη νότια Αφρική

banks

ΗΠΑ: Ο Τζέικ Σάλιβαν αισιοδοξεί ότι η αμερικανική, στρατιωτική βοήθεια θα σταλεί σύντομα στο Κίεβο

banks

ΗΠΑ: Υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής ο Στιβ Σκάλις

banks

Γερμανία: Ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ ακύρωσε συμμετοχή σε συνέδριο στην Πορτογαλία, λόγω αντισημιτικών δηλώσεων του διοργανωτή

banks