25 C
Athens
September 8, 2024
Image default
WORLD

Γαλλία: Ρώσος σεφ συνελήφθη ως ύποπτος για πράξεις “αποσταθεροποίησης” στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ένας Ρώσος σεφ που ζει στη Γαλλία για 14 χρόνια συνελήφθη ως ύποπτος ότι σχεδίαζε μαζί με ξένη δύναμη να πραγματοποιήσει “μεγάλης κλίμακας” πράξεις “αποσταθεροποίησης” κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Ο 40χρονος άνδρας συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής στο διαμέρισμά του στο κέντρο του Παρισιού την Κυριακή όπου φέρεται να βρέθηκε έγγραφο που συνδέεται με μια επίλεκτη μονάδα ρωσικών ειδικών δυνάμεων που λειτουργούσε υπό τη διοίκηση της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, όπως μεταδίδει ο Guardian. 

Έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα για το ενδεχόμενο της “κοινής χρήσης πληροφοριών με ξένη δύναμη με σκοπό την πρόκληση εχθροπραξιών στη Γαλλία”, ένα έγκλημα που τιμωρείται με 30 χρόνια φυλάκιση. Το σχέδιο αυτό δεν θεωρείται ότι συνδέεται με τρομοκρατία.

Στον άνδρα – ο οποίος δεν κατονομάζεται- απαγγέλθηκαν κατηγορίες την ίδια ημέρα και τέθηκε υπό κράτηση.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού θα πραγματοποιηθεί στις όχθες του Σηκουάνα το βράδυ της Παρασκευής και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει να παρέμβει στα γεγονότα, σημειώνει ο Guardian. 

Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι η έρευνα στο διαμέρισμα του Ρώσου υπηκόου διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ενημερώσεις που δόθηκαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές ασφαλείας βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας ετοίμαζε ένα “μεγάλης κλίμακας σχέδιο” που θα μπορούσε να είχε “σοβαρές” συνέπειες κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερωθεί πριν από δύο μήνες για μια κλήση μεταξύ του ατόμου και ενός χειριστή ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία ο ύποπτος είχε δηλώσει ότι “οι Γάλλοι θα έχουν μια τελετή έναρξης όπως ποτέ πριν”.

Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της φερόμενης συνωμοσίας.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο συλληφθείς είχε εκπαιδευτεί ως σεφ στο Παρίσι και ότι είχε συμμετάσχει σε ρωσικά ριάλιτι και σόου μαγειρικής. Είχε περιγράψει τον εαυτό του στο βιογραφικό του ως “ιδιώτη σεφ”.

Έφτασε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2010 και πέρασε λίγο χρόνο στο Courchevel, ένα χιονοδρομικό κέντρο δημοφιλές στη ρωσική ελίτ, όπου εργάστηκε σε εστιατόριο με αστέρι Michelin, πριν φύγει για το Παρίσι το 2012.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών τον είχαν υπό παρακολούθηση για μήνες. Το τηλεφώνημα στον χειριστή του έγινε τον Μάιο, όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες, όταν επέστρεψε από ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη στο σπίτι του στο Παρίσι. Ο άνδρας έχασε την πτήση του λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και επέστρεψε μέσω Βουλγαρίας, οπότε έγινε η παρακολούθηση της συζήτησης για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τη Le Monde.

Στις 6 το πρωί της Κυριακής οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του υπόπτου στη Rue Saint-Denis στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Υποστηρίζεται ότι η αστυνομία βρήκε “έγγραφα διπλωματικού ενδιαφέροντος”.

Τον περασμένο μήνα η Microsoft είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία επιδιώκει να υπονομεύσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων που αντιγράφουν αυθεντικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να τροφοδοτήσει την ανησυχία για τη βία και την τρομοκρατία.

Related posts

Το Ισραήλ απέσυρε το στρατό του από τη νότια Γάζα, διατήρησε μόνο μία ταξιαρχία

banks

Η Ουκρανία χαιρέτισε την κίνηση της ΕΕ σχετικά με τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

banks

Κατάρ: Ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ αναμένεται να επαναλάβει αύριο τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

banks

Ο Μπλίνκεν κατηγορεί το Ιράν ότι “υποστηρίζει” και “ενθαρρύνει” τις επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

banks

Σουδάν: Μάχες και πυρκαγιές στο Χαρτούμ

banks

Ο Ζελένσκι στο Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας – “Ρήγματα” στην ουδετερότητα Τελ Αβίβ μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

banks