17.3 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Το Ισραήλ απέσυρε το στρατό του από τη νότια Γάζα, διατήρησε μόνο μία ταξιαρχία

Πριν λίγο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι το σύνολο του ισραηλινού στρατού αποσύρθηκε από τη νότια Γάζα εκτός από μία ταξιαρχία, μεταδίδει το Reuters. 

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες,  εκτιμάται όμως ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ισοδυναμεί με προαναγγελία ματαίωσης της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα που έως πρότινος διακήρυσσε ότι ετοιμάζει το Ισραήλ ενώ σηματοδοτεί την πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης Νετανιάχου, υπό τις συντονισμένες διεθνείς πιέσεις. 

Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, πλην μίας ταξιαρχίας που θα παραμείνει στη νότια Γάζα, σημειώνεται ανήμερα της συμπλήρωσης των 6 μηνών πολέμου στη Γάζα, και μετά από μία νύχτα μεγάλων κινητοποιήσεων των Ισραηλινών πολιτών κατά του Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις. Στις κινητοποιήσεις αυτές τουλάχιστον 100.000 πολίτες του Ισραήλ ζήτησαν την παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και “έξι μήνες στην κόλαση”, όπως ανέγραφαν στα πανό τους.

Η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη νότια Γάζα ανακοινώνεται μάλιστα γίνονται λίγες ώρες πριν αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Αίγυπτο, με στόχο την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων. Στις συνομιλίες μετέχουν αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς αλλά και ο  επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, και αξιωματούχοι της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Related posts

G7-Ρίσι Σούνακ: Η Κίνα συνιστά “τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας”

banks

Ταραχές στη Γαλλία: Περισσότερες από 1.300 συλλήψεις – Σήμερα η κηδεία του 17χρονου Ναέλ

banks

Ιταλία: Η Μελόνι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την απόφαση να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες

banks

Βαθυσκάφος Titan: Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης

banks

Γάζα: Ο πρόεδρος της Κολομβίας πρότεινε να σχηματιστεί “επιτροπή ειρήνης” που θα διαπραγματευθεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων

banks

ΗΠΑ: Δέκα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα, αλλά χρειάζεται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια

banks