Γερμανία: Απλησίαστα τα ενοίκια για τους μετανάστες

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ψάχνετε διαμέρισμα στο Βερολίνο; Κανένα πρόβλημα, εφόσον συγκαταλέγεσθε στους πλέον υψηλόμισθους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας. Νεόδμητο διαμέρισμα περίπου 100 τ.μ. στο κέντρο της πόλης προσφέρεται σε πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών έναντι 4.000 ευρώ μηνιαίως (περιλαμβανομένων των εξόδων για θέρμανση και κοινόχρηστα). Η πιο συμφέρουσα προσφορά, “μόλις” 1.000 ευρώ τον μήνα, αφορά ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στις παρυφές της πόλης, το οποίο μάλιστα χρήζει ανακαίνισης.

Όποιος διαθέτει απλώς έναν μέσο μισθό, είναι σχεδόν αδύνατο να βρει διαμέρισμα σε μία φυσιολογική τιμή ενοικίου, σε πολλές πόλεις της Γερμανίας. Εκτιμάται ότι σε όλη τη χώρα λείπουν σήμερα 1,4 εκατομμύρια νέες κατοικίες. Η χαμηλή προσφορά σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση εκτοξεύουν στα ύψη τα ενοίκια.

Γερμανία, μία χώρα ενοικιαστών

Το 2025 ο συνολικός πληθυσμός στη Γερμανία έφτανε τα 83,5 εκατομμύρια, δηλαδή ήταν αυξημένος κατά 3,7 εκατομμύρια σε σχέση με το 1990. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση. Παράλληλα, πληθαίνουν τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά. Πάνω από το 50% του πληθυσμού δεν έχει δικό του σπίτι, αλλά ζει στο ενοίκιο. Το ισχύον δίκαιο προβλέπει ισχυρή προστασία των ενοικιαστών, με εξαίρεση ωστόσο τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται για πρώτη φορά.

Όπως επισημαίνει σε έκθεσή του το γερμανικό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για την Ένταξη και τη Μετανάστευση (SVR), το πρόβλημα στέγης είναι ιδιαίτερα έντονο για όσους έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Βίνφριντ Κλουτ, επικεφαλής του SVR και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Χάλε-Βίτενμπεργκ, λέει οι νεοαφιχθέντες διαμένουν συνήθως σε μικρότερα σπίτια και σε υπερβολικά περιορισμένο χώρο, ενώ είναι αναγκασμένοι να δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του για ενοίκιο σε σχέση με τον μέσο όρο. Και αυτό διότι συνήθως έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και περισσότερα άτομα στην οικογένειά τους.

Ρατσιστικές διακρίσεις στην αναζήτηση στέγης

Σε όλα αυτά προστίθενται τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Δεν διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο γνωριμιών, πολλές φορές το καθεστώς παραμονής τους είναι επισφαλές, ενώ υπάρχει και το εμπόδιο της γλώσσας. Συνήθως οι πρόσφυγες καταφεύγουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, γιατί εκεί τα ενοίκια είναι χαμηλότερα ή υπάρχουν ήδη κάποιες γνωριμίες.

Δεν λείπουν και τα κρούσματα διακρίσεων εις βάρος των μεταναστών στην ενοικίαση κατοικίας. “Υπάρχουν ακόμη και ρατσιστικές συμπεριφορές, όπως δείχνουν οι σχετικές μελέτες” αναφέρει η αντιπρόεδρος του SVR Μπίργκιτ Γκλόριους.

Στις αρχές του 2026 το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας για αστικές υποθέσεις (Bundesgerichtshof, BGH) είχε επιδικάσει αποζημίωση 3.000 ευρώ σε μία γυναίκα που αποδεδειγμένα υπέστη διακριτική μεταχείριση από μεσίτη λόγω του πακιστανικού ονόματός της. Πως αποδείχθηκε αυτή η διακριτική μεταχείριση; Καθώς ενδιαφερόταν για ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα, η γυναίκα, που είχε γεννηθεί στη Γερμανία, τηλεφώνησε στον μεσίτη για να της κλείσει ραντεβού και να δει το σπίτι, αλλά πήρε την απάντηση ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες. Μόλις όμως ξανατηλεφώνησε δίνοντας γερμανικό όνομα, ο μεσίτης της έκλεισε ραντεβού.

Προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες συμπεριφορές, το SVR προτείνει να γίνεται πάντα ανώνυμα το πρώτο στάδιο στις διαδικασίες αίτησης για ένα διαμέρισμα, τουλάχιστον μέχρι να κλειστεί το ραντεβού.

Άστεγοι όλο και περισσότεροι ξένοι

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων. Αλλά και να πληθαίνουν οι άστεγοι χωρίς γερμανική υπηκοότητα. Το 2024 είχαν καταγραφεί στη Γερμανία 532.000 άστεγοι, αριθμός διπλάσιος από εκείνον του 2022. Από όλους τους άστεγους που διανυκτερεύουν σε προσωρινά καταλύματα, το 86% δεν έχει γερμανικό διαβατήριο.

Το ουσιαστικό δίλημμα είναι ότι σε περιοχές της Γερμανίας που ευημερούν μπορεί να υπάρχουν δουλειές, αλλά δεν υπάρχουν διαμερίσματα σε προσιτές τιμές. Από την άλλη πλευρά, σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές τα ενοίκια είναι πιο προσιτά, αλλά δεν υπάρχουν δουλειές, ούτε δυνατότητες επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης. Κατά συνέπεια, όσοι θέλουν κατά τα άλλα να δουλέψουν αποφεύγουν συγκεκριμένες δουλειές γιατί δεν βρίσκουν σπίτι, ενώ εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενους διαμαρτύρονται ότι δεν βρίσκουν.

Τι μπορούν να κάνουν οι αρμόδιοι;

Οι μεταναστευτικές ροές κατευθύνονται κυρίως προς τις μεγάλες πόλεις. Σήμερα το 60% όσων διαθέτουν μεταναστευτικό υπόβαθρο διαμένει σε αστικά κέντρα. Θεωρείται δεδομένη η κοινωνική ανατραχή, όταν σε μία ήδη υποβαθμισμένη περιοχή η μετανάστευση συναντά τη φτώχεια; Όχι απαραίτητα, τονίζει το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για την Ένταξη και τη Μετανάστευση (SVR), επισημαίνοντας ότι τα πάντα εξαρτώνται από συγκεκριμένα κριτήρια: τις υποδομές, το εκπαιδευτικό σύστημα και τις δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλές φορές τα παιδιά οικογενειών με μεταναστευτικό υπόβαθρο πηγαίνουν σε σχολεία που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, ενώ παραμένουν συνεχώς μεταξύ τους. Αυτό επιδρά αρνητικά στις επαγγελματικές ευκαιρίες τους.

Τι μπορεί να κάνουν οι αρμόδιοι για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα; Σύμφωνα με τις συστάσεις του SVR χρειάζονται περισσότερες κοινωνικές κατοικίες, στοχευμένα μέτρα σε υποβαθμισμένες γειτονιές και βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε νηπιαγωγεία, σχολεία και κοινωνικά ιδρύματα. Αλλά και οι εργοδότες, που ενδιαφέρονται να προσελκύσουν ξένους εργαζόμενους, μπορούν να κάνουν περισσότερα. Για παράδειγμα, παρέχοντας βοήθεια στην αναζήτηση στέγης ή ακόμη και συμμετέχοντας οι ίδιοι σε προγράμματα κοινωνικής κατοικίας.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Γερμανία: Συνελήφθη Ουκρανός υπήκοος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Συνεχης ενημερωση Πέμπτη, 22-Οκτ-2026 14:28 Γερμανία: Συνελήφθη Ουκρανός υπήκοος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Πρόσθεσε το capital.gr ως αξιόπιστη πηγή στην Google Ουκρανός υπήκοος συνελήφθη νωρίτερα σήμερα στο Βρανδεμβούργο ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια στο 36% για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράν, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού στον χαμηλότερο ρυθμό του εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό τον διοικητή Φατίχ Καραχάν, μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιο των συμφωνιών επαναγοράς (repo) διάρκειας μίας εβδομάδας

Χατζηδάκης: Συνεργασία με ΗΑΕ στην ενέργεια, το εμπόριο, την τεχνητή νοημοσύνη

Τις σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, καθώς και αύξησης των επενδύσεων στη χώρα μας επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του σήμερα στο Συνέδριο Investopia Mediterranean – Athens. Ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού σημείωσε τις πολύ σημαντικές επενδύσεις

ΤΙΤΑΝ: Ολοκλήρωσε με επιτυχία έκδοση ομολογιών ύψους 150 εκατ. ευρώ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επανέκδοση ομολογιών της ύψους 350 εκατ. ευρώ (λήξη στις 4 Φεβρουαρίου 2031) από την Titan Global Finance, θυγατρικής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει φορές την προσφορά και την εταιρεία να αντλεί 150 εκατ. ευρώ. Οι νέες ομολογίες θα ενοποιηθούν και θα αποτελούν ενιαία σειρά με τις ομολογίες ύψους

Τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι υποδέχτηκε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ιδιαίτερα στον

Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Το έργο «ORION» επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από την ΕΕ

Σε ένα από τα 77 έργα σε σύνολο 358 που επιλέχθηκαν σε 23 χώρες της Ευρώπης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund), στο πλαίσιο της πρόσκλησης για την υιοθέτηση τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών, αναδείχθηκε το έργο “ORION” του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλους της Holcim. Η επιλογή, όπως επισημαίνει η εταιρεία, επιβεβαιώνει

Κρεμλίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν πιο ενεργά στις ειρηνευτικές προσπάθειες για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι παρατηρεί τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν πιο ενεργά στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως θετική εξέλιξη, όπως μεταδίδει το Reuters. Ερωτηθείς για πιθανές τριμερείς συνομιλίες τον επόμενο μήνα με τις ΗΠΑ και το Κίεβο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι

Related Articles

Popular Categories