27 C
Athens
June 23, 2024
Image default
WORLD

Γερμανία: Στη δεύτερη θέση η ακροδεξιά του AfD, δείχνει δημοσκόπηση

Μια εβδομάδα προτού εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, παρά τη σειρά σκανδάλων στην οποία ενεπλάκησαν στελέχη του, υποδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σήμερα, το AfD θα εξασφάλιζε το 16% των ψήφων, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (14%), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ταμπλόιντ Bild am Sonntag.

Το ποσοστό της ακροδεξιάς παράταξης είναι μειωμένο κατά 1% σε σύγκριση με το 17% που κατέγραψε η προηγούμενη εκδοχή της κυλιόμενης δημοσκόπησης αυτής, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή.

Πρώτο κόμμα οδεύει να αναδειχθεί η δεξιά Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία συγκεντρώνει το 29% των προθέσεων ψήφου, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σολτς, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), βρίσκονται αντίστοιχα στο 13% και το 4%.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD ενόψει ευρωεκλογών, ο Μαξιμίλιαν Κρα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το ομοσπονδιακό εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος και κατ’ ουσία του απαγορεύθηκαν οι δημόσιες δηλώσεις και προεκλογικές εμφανίσεις, αφού προκάλεσε σάλο υποστηρίζοντας πως δεν ήταν εγκληματίες όλα τα μέλη των Ες-Ες, επίλεκτου σώματος του ναζιστικού καθεστώτος. Ο ίδιος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα για ενδεχόμενο χρηματισμό από την Κίνα και κατασκοπεία.

Ο δεύτερος του ψηφοδελτίου της παράταξης, ο Πετρ Μπρίστον, επίσης αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία αφού έγινε γνωστό πως ερευνήθηκε το σπίτι του από την αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος και δωροληψία και φέρεται να έχει σχέσεις με φιλορωσικά δίκτυα.

Πηγή: ΑΠΕ
 

Related posts

ΗΠΑ: Νέος ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή ο Τζον Ποντέστα

banks

Νέα σύννεφα για τη γερμανική οικονομία

banks

Σουηδός ΥΠΕΞ στην DW: Σύντομα “πράσινο φως” από Τουρκία

banks

Φασιστικοί χαιρετισμοί, στην Ρώμη, σε “τελετή μνήμης” για την δολοφονία τριών ακροδεξιών νέων

banks

Ρωσία: Ο Πούτιν υποσχέθηκε απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος

banks

Αντόνιο Γκουτέρες: “Καλώ τον κόσμο να εργαστεί δίπλα-δίπλα με τα άτομα με αναπηρία”

banks