17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Νέα σύννεφα για τη γερμανική οικονομία

 

Προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα ο γερμανικός προϋπολογισμός περικοπών. Τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας περί συρρίκνωσης της οικονομίας επιβαρύνουν τη γενική εικόνα.

Στα πρόθυρα ύφεσης κινείται η γερμανική οικονομία εδώ και καιρό. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ είχαν προηγηθεί μάλιστα άλλα δύο τρίμηνα στασιμότητας. Δυσοίωνες πάντως είναι ήδη οι προβλέψεις και του οικονομικού ινστιτούτου Ifo και για το πρώτο τρίμηνο του 2024, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,2%.

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση και “Σοφούς”

Tην ίδια ώρα νέο καμπανάκι έρχεται και από την Επιτροπή των “Σοφών” της Γερμανικής Οικονομίας, η οποία έχει γνωμοδοτικές αρμοδιότητες προς τη γερμανική κυβέρνηση. Σε επιστολή τους προς τη γερμανική κυβέρνηση, οι “Σοφοί” εκτιμούν ότι ο κανόνας του χρεόφρενου που περιορίζει τον νέο δανεισμό, είναι υπό την σημερινή του μορφή “άκαμπτος” και χρήζει αναθεώρησης.

Οι “Σοφοί” προτείνουν σειρά μεταρρυθμίσεων για περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία ανάλογα με τον δείκτη χρέους και λαμβάνοντας υπόψιν κάθε φορά την γενική εικόνα της οικονομίας.

Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει στη γερμανική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος προβλέπει 477 δισεκατομμύρια σε δαπάνες δηλαδή περισσότερες κατά 34% σε σχέση με τα χρόνια προ πανδημίας. Στα 39 δισεκατομμύρια ευρώ κινείται επίσης ο νέος δανεισμός με παράλληλη τήρηση μετ’ εμποδίων του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου παρά τις δυσκολίες που αναμένονται και μέσα στο 2024.

Έντονη είναι όμως ήδη η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς να παρατηρεί ότι κατά την τελευταία πενταετία οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 36% ενώ το ΑΕΠ συρρικνώνεται.

Μέσα σε όλα αυτά, σήμερα απεργούν οι γιατροί πανεπιστημιακών κλινικών ζητώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας ενώ την Παρασκευή κατεβαίνουν σε προειδοποιητική απεργία και τα ΜΜΜ, λεωφορεία, μετρό και τραμ σε όλα τα γερμανικά κρατίδια εκτός της Βαυαρίας σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

DW: Η Fraport παραμένει στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης

banks

Lumen: Την ώρα που βυθιζόταν η μετοχή, η CEO αγόρασε πακέτο αξίας 1 εκατ. δολαρίων

banks

Ρωσία: Δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από έκρηξη στην ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη

banks

Γερμανικός Τύπος: Εσκεμμένη προσβολή Ερντογάν στον Μπλίνκεν

banks

Συρία: Καταρρίφθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις στη βάση Αλ-Τανφ

banks

Γαλλία: Αναμένονται μαζικές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά

banks