23.7 C
Athens
May 7, 2024
Image default
ECONOMY

Γ. Φλωρίδης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ψηφιοποίηση και νέος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με το βλέμμα… στις επενδύσεις

Έως τα μέσα του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφιοποίησης στη Δικαιοσύνη, όπως τόνισε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Τρέχουμε» για να μην χάσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως αν δεν έχεις ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση, δεν μπορείς να μιλάς για τεχνητή νοημοσύνη. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι όλα θα έχουν τελειώσει έως τα μέσα του 2026», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε έως τότε είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες, διαφορετικά θα έχουμε χάσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε πως «είμαστε μέσα στους χρόνους».

Ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας

Όπως είπε ο κ. Φλωρίδης θα ακολουθήσει σύντομα ο καινούργιος κώδικας πολιτικής δικονομίας. «Θέλουμε να φτιάξουμε μία δικονομία απλή, που να οδηγεί τον δικαστή να κρίνει την ουσία της διαφοράς. Τώρα τα δικαστήρια δεν φτάνουν να ασχολούνται με την υπόθεση και την ουσία της, αλλά ασχολούνται με τα δικονομικά τερτίπια και κόλπα. Αν το καταφέρουμε αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και για τον κόσμο και για την εικόνα της χώρας μας» σημείωσε.

Ο υπουργός εξήγησε πως είναι κάτι που το χρειαζόμαστε και για τις επενδύσεις. «Ο διεθνής επενδυτής πριν έρθει, διαβάζει τις εκθέσεις των οίκων. Αν αυτές λένε ότι η εικόνα της δικαιοσύνης δεν είναι καλή, δεν έρχεται» τόνισε.

1.400 μέρες για να εκδοθεί σήμερα μία απόφαση

Ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι σήμερα οι μετρημένη χρόνοι σήμερα για να εκδοθεί μία απόφαση στην αστική δικαιοσύνη ή στην πολιτική δικαιοσύνη είναι κάτι περισσότερο από 1.400 ημέρες, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 630 μέρες. Στόχος είναι έως το τέλος της τετραετίας να έχουμε πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως είπε ο ποινικός κώδικας και ο κώδικας ποινικής δικονομίας που ψηφίστηκαν και θα ισχύσουν από πρώτη Μαΐου έχουν διατάξεις που συμβάλλουν στην ταχύτερη απονομή και της ποινικής δικαιοσύνης.

Related posts

ΕΣΕΕ: Πιστοποίηση γνώσεων σε 7.000 εργαζομένους

banks

Μέρισμα 633,2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος

banks

Αύριο η νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού – Οι δικαιούχοι

banks

ΑΕΠ β’ τριμήνου: Οι 3+2 λόγοι ανησυχίας

banks

Alpha Bank: «Μαζί, με στόχο την υγεία», στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

banks

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι αργίες του Πάσχα

banks