23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Δεν έχουν αποτυπωθεί οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην τιμή πετρελαίου

Δεν έχουν αποτυπωθεί οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην τιμή πετρελαίου

Διατηρείται η μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα για την τιμή πετρελαίου. Η ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες εστίες αβεβαιότητας σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία οδήγησαν σε άνοδο την τιμή.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, οι επιθέσεις των ανταρτών Houthi σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και της Ουκρανίας σε μονάδες παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία έχουν εντείνει τον προβληματισμό για ενδεχόμενες διαταραχές στην προσφορά. Παράλληλα η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ματαιώσει επενδυτικά σχέδια για αύξηση της παραγωγής αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην τιμή μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, η αδυναμία οικονομιών σημαντικών καταναλωτών όπως η Ευρώπη και η Κίνα, αλλά και η αυξημένη παραγωγή από χώρες εκτός OPEC+ μετριάζουν την ανοδική δυναμική. Πιθανή εκεχειρία στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει καθοδικά την τιμή. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας και του OPEC+ σχετικά με το ύψος τους ελλείμματος προσφοράς που αναμένεται το α΄ εξάμηνο του 2024 αποτελούν επιπρόσθετο παράγοντα μεταβλητότητας. Παραμένουμε θετικοί για την τιμή πετρελαίου, καθώς θεωρούμε ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν έχουν ενσωματωθεί στην τιμή. Προτιμητέες ωστόσο, κρίνονται τοποθετήσεις όταν η τιμή προσεγγίζει το κατώτερο εύρος διακύμανσης των τελευταίων τριών μηνών, στην περιοχή των $70-$68/βαρέλι.

Η τιμή spot χρυσού βρίσκεται σταθερά υψηλότερα των $2.000/ουγγιά από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς η τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στη λήξη και οι γεωπολιτικές εντάσεις συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Παραμένουμε ουδέτεροι για την τιμή, καθώς αναζητείται ένας ανοδικός καταλύτης για αύξηση θέσεων. Επιφυλακτική στάση για τα βασικά μέταλλα λόγω αδύναμης ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας.

Ελκυστικό σημείο για μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις παρουσιάζουν θεματικές επιλογές που αναμένεται να ανακάμψουν στο πλαίσιο της μείωσης των επιτοκίων. Επιλογές που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια και την αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίνονται προτιμητέες σε ένα ασταθές και σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.

#ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ_ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Related posts

Το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο ρίχνει τις τιμές

banks

«Σκαρφαλώνει» λόγω επιθέσεων και ζήτησης το πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια/βαρέλι το 2024 από τις μεμονωμένες περικοπές

banks

Επεκτείνει τις απώλειές του το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Το πετρέλαιο αυξάνεται λόγω της οικονομικής ανάκαμψης σε ΗΠΑ-Κίνα

banks

Αποθέματα και επιθέσεις ανεβάζουν το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks