29.1 C
Athens
June 16, 2024
Image default
ECONOMY

ΔΥΠΑ: Απευθείας αναθέσεις σε εταιρία «φάντασμα»

Μείζον θέμα εγκυρότητας συγκεκριμένων απευθείας αναθέσεων έχει ανακύψει στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), καθώς μετά από καταγγελίες της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, βρέθηκε εταιρία «φάντασμα» που έχει λάβει συνολικό ποσό 132.990 ευρώ! Στόχος των αναθέσεων ήταν η διαφήμιση των δράσεων κατάρτισης ανέργων.

Όμως, όπως διαπιστώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΕ – τ. ΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ), η εταιρία με το διακριτικό τίτλο «SYN INTERNATIONAL» δεν διέθετε ηλεκτρονικό site, λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε καν σταθερό τηλέφωνο, παρότι ως δραστηριότητα δηλώνεται ότι εξειδικεύεται στις υπηρεσίες Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τεχνολογιών της Πληροφορίας για Εφαρμογές.

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ απάντησε, με επίσημη ανακοίνωση στις εν λόγω καταγγελίες, επισημαίνοντας ότι οι αναθέσεις έγιναν σύμφωνα με όλα όσα ορίζει η νομοθεσία. «Μέσα από δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας και δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και περισσότερες από 40 εκδηλώσεις όπως οι «Ημέρες Καριέρας», «Open Days – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ» και «JobReady by DYPA», η ΔΥΠΑ επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που έχει υιοθετήσει η ΔΥΠΑ, σχεδιάζει και υλοποιεί πολλές ενημερωτικές δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προβολή των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών της και συνεργάζεται με πολλές διαφημιστικές εταιρείες, ακολουθώντας αυστηρά όλες τις νόμιμες διαδικασίες.»

Ο Οργανισμός αναφέρθηκε σε πέντε εξ αυτών των απευθείας αναθέσεων, συνολικής δαπάνης 91.712 ευρώ, με την επισήμανση ότι δεν αφορούν στην παραγωγή των διαφημιστικών, αλλά αποκλειστικά στην προβολή στα μέσα ενημέρωσης (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ψηφιακά). Συγκεκριμένα οι απευθείας αναθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι οι εξής:

1. Διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρας Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη στις 15-16/9/2023, συνολικής δαπάνης 29.000 ευρώ.

2. Διαφημιστική Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρας Καριέρας» στην Πάτρα στις 21/10/2023, συνολικής δαπάνης ποσού 9.000 ευρώ.

3. Ενημέρωση κοινού σε ψηφιακά μέσα για τις δράσεις της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων στις 24/11/2023, συνολικής δαπάνης 20.000 ευρώ.

4. Εξωτερική (outdoor) επικοινωνιακή προβολή του Ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων και δράσεων της ΔΥΠΑ για την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας στις 26/2/2024, συνολικής δαπάνης 19.700 ευρώ.

5. Διαφημιστική Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας» στο Ηράκλειο Κρήτης στις 29/2/2024, συνολικής δαπάνης 14.012 ευρώ.

Η ΔΥΠΑ τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι όλα τα σχετικά έγγραφα είναι αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Επίσης, σημείωσε ότι για τις πληρωμές αναδόχων, μετά την περάτωση οποιουδήποτε έργου, απαιτούνται αποδεικτικά καλής εκτέλεσης και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση η αναφορά στην σχετική ανακοίνωση τύπου ότι «εάν κάποιος έχει ερωτήματα για την εταιρία μπορεί να απευθυνθεί σε αυτήν». Άλλωστε, για την ύπαρξη της εταιρίας και για το εάν πληροί έστω της βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας, προφανώς και η ΔΥΠΑ θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί εκτεταμένα, πριν υπογραφούν οι σχετικές απευθείας αναθέσεις, μιας και ο Φορέας τονίζει ότι «έκανε και κάνει όλα όσα προβλέπει ο νόμος και άπτονται των αρμοδιοτήτων».

Πάντως, ήδη από την πρώτη καταγγελία για μία απευθείας ανάθεση, που έγινε στις 14 Μαΐου, έχει υποβληθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή. Επίσης, χθες στα γραφεία της ΔΥΠΑ για συνάντηση και ενημέρωση από τους εργαζόμενους, βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο Γιώργος Μουλκιώτης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «πάρτι απευθείας αναθέσεων προς εταιρία φάντασμα» και προσθέτοντας δεικτικά ότι, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά «ο Πρωθυπουργός απουσιάζει»…

Τι απαντά η εταιρεία

Τη δική της απάντηση έδωσε η εμπλεκόμενη εταιρία SYN International ΙΚΕ στο θέμα που ξέσπασε με τις απευθείας αναθέσεις, θέλοντας να τονίσει την παρουσία της στον τομέα της διαφήμισης και του ψηφιακού περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων η εταιρία σημειώνει ότι έχει ιδρυθεί τον Φεβρουάριο του 2023 και αναφέρεται στον ιδιοκτήτη της, χωρίς να τον κατονομάζει, με την επισήμανση ότι είναι μέτοχος και μέλος της Midland Bank στο Μπαγκλαντές, με χρηματιστηριακή αξία 100 εκατ. ευρώ.

Χωρίς να τα κατονομάζει η εταιρία δηλώνει, παρά το γεγονός ότι έχει μόλις 14 μήνες «ζωής», ότι έχει συνεργαστεί «στον τομέα της διαφήμισης με το μεγαλύτερο brand αναψυκτικών ένα από τα μεγαλύτερα brands μπύρας και brands στον τομέα των κοσμημάτων και της μόδας.»

Οι συντάκτες του κειμένου τονίζουν ότι «η εταιρεία στεγάζεται σε γραφεία 200 τμ μαζί με τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα με πληθώρα ετήσιων διαφημιστικών πλάνων και ενεργειών και ως εκ τούτου υψηλό ετήσιο κύκλο εργασιών». Δεν αναφέρουν όμως το παραμικρό για την ακριβή της διεύθυνση.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρία ισχυρίζεται ότι ως ανάδοχος του έργου «έχει κέρδη που δεν ξεπερνούν το 8% της συνολικής δαπάνης ύψους 27.250 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.» Με άλλα λόγια, το σύνολο των μεικτών εσόδων από το ανατεθέν έργο δε θα ξεπερνά τα 2.180 ευρώ. Πάντως, η ΔΥΠΑ στην ανακοίνωσή της δηλώνει επίσης ότι προέβη σε πέντε απευθείας αναθέσεις με το συνολικό ποσό να είναι πολλαπλάσιο καθώς ανέρχεται σε 91.712 ευρώ…

Διαβάστε ακόμη

Ρωτήστε την εταιρεία…

Related posts

Παράγωγα: Εξατμίστηκαν οι όγκοι, διατηρήθηκαν οι προσδοκίες για άνοδο

banks

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 12 τραυματίες από έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών στο Μέριλαντ

banks

ΕΟΤ: Στη διεθνή έκθεση ITB Berlin 2024 με 85 Έλληνες συνεκθέτες

banks

Εξωδικαστικός: Οι 6 βελτιώσεις που δίνουν ώθηση στις επιδόσεις του

banks

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων: Στο 3,88% το επιτόκιο – Αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ

banks

Β. Χαρατσής στο Naftemporiki TV: Συνέχεια θετικής δυναμικής του 2023 στο Χρηματιστήριο

banks