32.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
RED LOANS

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Έρχεται νέο ανοδικό κύμα

Σε αυτή την ανάλυση θα σπάσουμε λίγο τα τετριμμένα και θα ξεκινήσουμε με έναν ξένο πολύ σημαντικό δείκτη, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 14% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης. Έναν δείκτη που εμπεριέχει εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από 24 χώρες αναδυόμενων αγορών, καλύπτοντας περίπου το 85% της προσαρμοσμένης κεφαλαιοποίησης βάσει της ελεύθερης διασποράς που υπάρχει χρηματιστηριακά σε καθεμία από τις χώρες αυτές.

Ο λόγος για τον δείκτη MSCI Emerging Markets Index που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 από την Morgan Stanley Capital και αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά σημεία αναφοράς απόδοσης για τα αμοιβαία κεφάλαια και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ο δείκτης αυτός πέρα από τις Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Τσεχία, Αίγυπτο, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Κορέα, Κουβέιτ, Μαλαισία, Μεξικό, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη , Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει και Ελλάδα.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η τάση του MSCI Emerging Markets είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη για τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, μιας που “ρυθμίζει” ένα σημαντικό κομμάτι από τις κεφαλαιοποιήσεις των δεικτοβαρών εταιρειών της αγοράς. Μάλιστα όλοι θα έχουμε παρατηρήσει στις ανά καιρούς αναδιαρθρώσεις του πόσο πολύ επηρεάζει την αγορά, με τους παγκόσμιους διαχειριστές παθητικών κεφαλαίων να δημιουργούν εκτεταμένες σεισμικές δονήσεις στις μετοχικές αξίες των εταιρειών που ανήκουν ή φεύγουν από τον δείκτη.

Ο πανίσχυρος λοιπόν για τα δικά μας δεδομένα δείκτης είχε πέσει από το Φλεβάρη του 2021 σε μια έντονη πτωτική πορεία της τάξης του -40%, αποτελώντας μερικώς τροχοπέδη στην “κόντρα” ανοδική πορεία που έχει χαράξει η ελληνική αγορά από εκείνη την ημερομηνία με τον Γενικό Δείκτη να έχει αναρριχηθεί από τις τότε 800 μονάδες στις τώρα 1.468 μονάδες. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα οι διαγραμματικές ενδείξεις που λαμβάνουμε από το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) του MSCI Emerging Markets Index φανερώνουν ότι η τάση μετά από 1.160 μέρες αλλάζει προς την πλευρά της ανόδου.

Το κύριο και βασικό στοιχείο της διαπίστωσης αυτής βασίζεται στην ανοδική διάλυση στο διεβδομαδιαίο chart τιμών τόσο του γιγάντιου τριγωνικού σχηματισμού “Τ” στα 40 δολάρια όσο και των Keltner Channel λίγο πιο πάνω, στα 41 δολάρια. Το στοιχείο αυτό, αν πάρει και το τελικό “ok” τις επόμενες μέρες, ανοίγει τεχνικά το ανοδικό περιθώριο για μια κίνηση προς τα 51 δολάρια ή σε μια ποσοστιαία άνοδο της τάξης του +22%. Με απλά λόγια, το πολύ ισχυρό αυτό δεδομένο μας υποδηλώνει ότι έρχεται μεγάλο κύμα ανόδου και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όσο φυσικά ανήκουμε στην παρέα των αναδυόμενων αγορών.

Προχωρώντας τώρα στη βραχυχρόνια ανάλυση των βασικών ελληνικών δεικτών, ξεκινάμε από τον Γενικό Δείκτη, που τον συλλαμβάνουμε να έχει πεταχτεί πάνω από το όριο των 1.460 μονάδων ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επαφή με την περιοχή των 1.500 μονάδων. Είναι ένα επίπεδο τιμών που παίζει πιο πολύ ψυχολογικό ρόλο, δίχως να έχει κάποιο σημαντικό βήμα αντίστασης. Η κάπως πιο κρίσιμη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.640 μονάδες ή σχεδόν ένα +12% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Για να μπορέσουμε να πούμε ότι το ανοδικό σενάριο κάθεται στον “πάγκο”, θα πρέπει ο δείκτης να πάει να διαλύσει καθοδικά με μεγάλο τζίρο συναλλαγών τη ζώνη των αγοραστών στις 1.438 με 1.425 μονάδες.

Μιλάμε όμως για μια κίνηση που θα πρέπει να έχει βοήθεια από κάποιον εξωγενή παράγοντα, καθώς τα εγχώρια νέα που θα έρχονται σταδιακά για την αγορά έως τα μέσα Ιουλίου είναι μόνο θετικά. Από τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου του 2024, τις μερισματικές αποκοπές και την έλευση νέων βαρέων βαρών deals έως και την πρώτη ευρωπαϊκή μείωση επιτοκίων.

Με τις 3.650 μονάδες ετοιμάζεται να τα βάλει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap. Ανοδικό πέρασμα πάνω από εκεί θα δώσει διαγραμματικό χώρο στους αγοραστές για να τρέξουν έως το επόμενο φράγμα των 3.800 μονάδων ή ένα +6,8% από τα επίπεδα τιμών της περασμένης Πέμπτης που γραφόταν το άρθρο. Βασικοί χορηγοί μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης δείχνουν να είναι οι 4 όμιλοι που ελέγχουν το 40% της βαρύτητας του δείκτη και είναι η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Coca Cola HBC και ο Mytilineos, οι οποίοι έχουν ήδη καταγράψει μια μέση μηνιαία άνοδο της τάξης του +14%. Στη συνέχεια αναμένουμε και την ανοδική βοήθεια της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και της Πειραιώς.

Κλείνω με τον Τραπεζικό Δείκτη, που για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2015 κατάφερε να περάσει με ημερήσιο κλείσιμο πάνω από το επίπεδο των 1.270 μονάδων. Το αμέσως επόμενο σημείο που μπορεί να προσεγγίσει ο δείκτης είναι οι 1.325 μονάδες ή ένα +4% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

Εδώ καλό είναι να ξέρετε ότι πάνω από τις 1.270 μονάδες, επειδή ακριβώς πέφτει σε εκείνη την καταστροφική χρονιά του 2015, η ζώνη εκείνη που η διαγραμματική ανάλυση αναγνωρίζει ως ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στις 2.850 με 3.000 μονάδες ή ένα +136%. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και τα άνω σημεία που θα βρίσκει ο δείκτης στην ανηφορική του πορεία είναι εντελώς σαθρά.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

May 13, 2024

Related posts

Τράπεζες: Κομβικής σημασίας τα €20 δισ. κεφαλαιοποίηση

banks

Οι κερδοσκόποι βγήκαν πάλι παγανιά

banks

Χρηματιστήριο: Σε αρχική φάση αυτόνομης πορείας

banks

ΔΕΗ: Η επιθετική ανοδική εφεδρεία της αγοράς

banks

Τραπεζικός Δείκτης: Θετική πρώτη ένδειξη σε θαμπό περιβάλλον

banks

Εθνική Τράπεζα: Με +45% στα οργανικά κέρδη μετά φόρων

banks