23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
RED LOANS

Χρηματιστήριο: Σε αρχική φάση αυτόνομης πορείας

Χρηματιστήριο: Σε αρχική φάση αυτόνομης πορείας

Μπορεί η επιστροφή της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P 500 και το τριπλό deal της Alpha Bank με τον ιταλικό όμιλο της UniCredit να μην έδωσαν την αναμενόμενη άνοδο στον Γενικό Δείκτη, ελέω των επενδυτικών αβεβαιοτήτων που έχει σπείρει η κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά το γεγονός ότι έχει σχηματίσει διαγραμματικά μια ισχυρή βάση στήριξης στην περιοχή των 1.180 με 1.155 μονάδων μάς δίνει ένα πρώτο ανοδικό πάτημα για τη συνέχεια.

Μάλιστα, όσο ο δείκτης σε εβδομαδιαίο επίπεδο δεν αποτυπώνει πτωτικά κλεισίματα κάτω από τις 1.155 μονάδες, τόσο θα συσσωρεύονται οι ανοδικές δυνάμεις για ένα τίναγμα πάνω από τις 1.234 μονάδες και προς το επίπεδο αλλαγής βραχυχρόνιας τάσης των 1.246 με 1.277 μονάδων ή ένα +7% από τις τιμές που λάμβανε ο δείκτης την περασμένη Τετάρτη, οπότε και γραφόταν το άρθρο. Το σημείο-κλειδί, όμως, που αναμένεται να φέρει για τα καλά τούς αγοραστές στο προσκήνιο, είναι οι 1.280 μονάδες, από όπου διέρχεται η σημαντική καθοδική γραμμή βραχυχρόνιας τάσης “Q“.

Επιβεβαιωμένο πέρασμα του δείκτη πάνω από εκεί θα θέσει εκ νέου τον Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά προς το επίπεδο αντίστασης των 1.400 με 1.380 μονάδων. Θετικές είναι μέχρι τώρα οι ενδείξεις του σχηματισμού ενός καθαρού τοπικού πυθμένα στην περιοχή των 1.100 μονάδων, που αποτυπώθηκε στο έντονα πτωτικό candlestick της 9ης Οκτωβρίου, και του περάσματος πάνω από τον παραμετροποιημένο Fibonacci εκθετικό κινητό μέσο όρο των 21 ημερών.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διάγραμμα σύγκρισης του Γενικού Δείκτη με τους οκτώ εισηγμένους ομίλους του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που έχουν αυτήν τη στιγμή το 50% της βαρύτητας του δείκτη. Η ποσοστιαία, λοιπόν, σύγκριση, που έχει ως αρχή τις 27 Ιουλίου, οπότε και σημειώθηκαν τα υψηλά του δείκτη στις 1.351,68 μονάδες, φανερώνει ως τον μόνο όμιλο από τους οκτώ “ρυθμιστές” που έχει καταφέρει να περάσει άβρεχτος από την πτωτική κίνηση της αγοράς ποιον άλλον από τον Μυτιληναίο, με ένα +0,44%. Αμέσως μετά έρχεται η Motor Oil με ένα -2,07%, τα Jumbo του συνονόματου με ένα -4,23%, ο ΟΠΑΠ με -4,46%, παρά το γεγονός του 1 ευρώ μερίσματος, η Eurobank με ένα -5,47% και η Coca-Cola HCB με ένα -9,89%. Με χειρότερη ποσοστιαία απόδοση από αυτήν του -10,93% του Γενικού Δείκτη εντοπίζουμε τη ΔΕΗ, με ένα -14,65%, και την Τράπεζα Πειραιώς, με ένα -17,36%. Σύμφωνα τώρα με την επιμέρους διαγραμματική ανάλυση των εν λόγω οκτώ ομίλων, διαπιστώνουμε ότι, ακόμα και αν στράβωνε περαιτέρω το κλίμα από τους εξωγενείς κυρίως παράγοντες, δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα έπεφτε κάτω από την ισχυρή περιοχή στήριξης των 1.070 με 1.045 μονάδων.

Μάλιστα, εν αναμονή και των καλών οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου του 2023, το καθοδικό “στοίχημα” με διάλυση των 1.100 μονάδων είναι αρκετά δύσκολο να παρθεί ακόμα και ως αντιστάθμιση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Οι δε τιμές που μπορεί να γράφουν οι οκτώ όμιλοι στην περιοχή των 1.070 με 1.045 μονάδων είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου και πολύ μακριά από τα θεμελιώδη τους. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι κινήσεις των οίκων το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει και βάζουν την Ελλάδα στο ραντάρ τεράστιων επενδυτών με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά που δύσκολα θα αφήσουν τα ποιοτικά βαριά χαρτιά να κυλήσουν εκεί που “κάποιοι” ονειρεύονται.

Ασθενείς ενδείξεις ότι τα χειρότερα μπορεί και να τα είδαμε στις 2.690 μονάδες έχει αρχίσει και δείχνει με τη συμπεριφορά του ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE /ATHEX Large Cap, λαμβάνοντας τιμές πάνω από το διαγραμματικό όριο των 2.900 μονάδων. Τελευταία, μάλιστα, θέλει να πληρώσει τα διόδια και να περάσει μέσα στο ανοδικό έδαφος που ορίζουν οι αντιστάσεις των 2.960 με 3.015 μονάδων. Περιοχή από όπου διέρχεται και ο σημαίνων εκθετικός Fibo κινητός μέσος των 21 ημερών.

Στην περίπτωση, τώρα, που ο δείκτης μπορέσει και περάσει την εν λόγω δύσβατη περιοχή, τότε η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ των αγοραστών, ανοίγοντας πλέον δίαυλο επικοινωνίας με τις 3.115 μονάδες και την καθοδική γραμμή τάσης “W” ή με ένα ανοδικό ποσοστό της τάξεως του 6%. Αρνητική εξέλιξη θα θεωρηθεί η καθοδική καταστρατήγηση των 2.850 μονάδων.

Κλείνω με τον Τραπεζικό Δείκτη, που, με το που αντίκρισε στο βάθος τις 1.000 μονάδες, ένιωσε κομμάρες και είπε να κάτσει λίγο. Ο δείκτης, λοιπόν, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπρέψει με τη συμπεριφορά του απέναντι στους πωλητές, έχει δώσει από την ανοδική διάσπαση των 925 μονάδων στις 18 Οκτωβρίου ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα ανοδικής διάθεσης. Το δεύτερο και το πλέον σοβαρό μήνυμα θα έρθει με την αρπαγή των 1.000 μονάδων, κάτι που προς το παρόν, όπως προαναφέραμε, δεν το έχει, αλλά το διερευνά. Η δε κίνηση που έχει κάνει ο δείκτης από τα πρόσφατα χαμηλά των 846 μονάδων κοντεύει το +17%. Εδώ, για να μη μας τα χαλάσει ο Τραπεζικός Δείκτης, θα πρέπει να περάσει σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος κάτω από τις 925 με 920 μονάδες, με σημαντικά αυξημένο τζίρο συναλλαγών.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Τετάρτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία. 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

October 30, 2023

Related posts

Η μεγάλη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών

banks

Το “bet” και η υστέρηση των τραπεζικών μετοχών

banks

Τράπεζες: Κομβικής σημασίας τα €20 δισ. κεφαλαιοποίηση

banks

Η επίθεση των ταύρων

banks

Τεχνολογικός πειρασμός

banks

Γενικός Δείκτης: Ψάχνει τον ανοδικό σύμμαχο

banks