33.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
COMODITIES

Ενισχύεται ελαφρά αναμένοντας… θερινή αύξηση της ζήτησης το πετρέλαιο

Ενισχύεται ελαφρά αναμένοντας… θερινή αύξηση της ζήτησης το πετρέλαιο

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (10/6), ενισχυμένες από τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης καυσίμων αυτό το καλοκαίρι, αν και τα κέρδη περιορίζονται από την ενίσχυση του δολαρίου λόγω της υποχώρησης των προσδοκιών για επικείμενες περικοπές στα επιτόκια των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι το μπρεντ θα αυξηθεί στα 86 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο, αναφέροντας σε έκθεση ότι η σταθερή ζήτηση για μεταφορές το καλοκαίρι θα ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το τρίτο τρίμηνο.

«Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα θέση στην αγορά είναι υπερβολικά απαισιόδοξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι αναμένουμε μεγαλύτερη πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της UBS.

Το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα σημείωσε τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια λόγω ανησυχιών ότι ένα σχέδιο για χαλάρωση ορισμένων περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ από τον Οκτώβριο θα συμβάλει στην αύξηση της προσφοράς.

Παρά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, τα αποθέματα πετρελαίου έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο την τελευταία εβδομάδα, όπως και τα αποθέματα βενζίνης. Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας FGE αναμένει επίσης το πετρέλαιο να σημειώσει άνοδο, με τις τιμές να φτάνουν στα μέσα των 80 δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε σταθεροποίηση της αγοράς», δήλωσε η FGE. «Αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί ένα πειστικό μήνυμα περιορισμού (της προσφοράς) από τα προκαταρκτικά δεδομένα αποθεμάτων», συμπλήρωσε.

Ένα ισχυρό δολάριο επιβαρύνει την αγορά, με το νόμισμα να σημειώνει ράλι μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή που ώθησαν τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες για τα επιτόκια.

Το ευρώ, εν τω μεταξύ, υποχωρεί μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ένα ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο κάνει τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια, όπως το πετρέλαιο, πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,66% στα 76,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,67% στα 80,15 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,386% στα 32,650 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,32% στα 2.317,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,28% στα 29,823 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,78% στα 4,5185 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, η λίρα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών έναντι του ευρώ, αν και υποχωρεί έναντι του δολαρίου, καθώς το κοινό νόμισμα κατρακύλησε μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν, αφού «κατατροπώθηκε» στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά.

Το ευρώ έπεσε έως και τις 84,53 πένες, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2022, ξεφεύγοντας από το πρόσφατο εύρος του έναντι της λίρας και υποχωρώντας επίσης έναντι του δολαρίου.

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,44% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0753 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,04% στο 1,2716 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8457 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

Προς εβδομαδιαία άνοδο 3% το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Υποχωρεί οριακά το πετρέλαιο, πέφτει και το φυσικό αέριο

banks

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά πετρελαίου

banks

Οι συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα… ηρεμούν το πετρέλαιο

banks

Συνεχίζει να διολισθαίνει το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks