14.9 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

Συνεχίζει να διολισθαίνει το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Συνεχίζει να διολισθαίνει το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται και την Τετάρτη (6/12) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την αποτελεσματικότητα της παράτασης των περικοπών του ΟΠΕΚ+ στη σύσφιξη της προσφοράς έναντι της επιδείνωσης των προοπτικών ζήτησης από την Κίνα.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Σαουδάραβες και Ρώσοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να παραταθούν ή να γίνουν μεγαλύτερες πέρα ​​από τον Μάρτιο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 6 Ιουλίου στην προηγούμενη συνεδρίαση, καταγράφοντας σερί απωλειών για τέσσερις ημέρες.

«Η απόφαση για περαιτέρω μείωση της παραγωγής από τον Ιανουάριο απέτυχε να τονώσει την αγορά και οι πρόσφατες, φαινομενικά συντονισμένες, διαβεβαιώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ότι θα επεκτείνουν τους περιορισμούς πέρα ​​από το 1ο τρίμηνο του 2024 ή ακόμη και θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές, εάν χρειαστεί, έχουν επίσης πέσει στο κενό», είπε ο αναλυτής του PVM Ταμάς Βάργκα.

Οι ανησυχίες για την οικονομική υγεία της Κίνας, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τη συνολική ζήτηση καυσίμων στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, επηρεάζουν επίσης τις τιμές.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μείωσε την προοπτική για την αξιολόγηση Α1 της Κίνας σε αρνητική από σταθερή την Τρίτη, επικαλούμενος «αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με τη διαρθρωτικά και επίμονα χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα των ακινήτων».

Η Κίνα θα δημοσιεύσει τα προκαταρκτικά εμπορικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, την Πέμπτη. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έδειχναν ότι η λειτουργία του διυλιστηρίου της Κίνας μειώθηκε τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξιδεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το πετρέλαιο και η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα είναι στην ημερήσια διάταξη, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,77% στα 71,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,79% στα 76,61 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,532% στα 39,480 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,18% στα 2.039,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,42% στα 24,442 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,54% στα 3,8048 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0776 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στο 1,259 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8559 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #χρυσός #ασήμι #χαλκός

Related posts

Σταθεροποιείται λόγω αποθεμάτων το πετρέλαιο- «Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

banks

Συνεχίζει να «ανεβαίνει» το πετρέλαιο, σταθεροποιείται ο χρυσός

banks

Κέρδη άνω του 2% το πετρέλαιο

banks

Αντιστέκεται το πετρέλαιο στις δυσοίωνες προβλέψεις της IEA

banks

«Καμπανάκι» για τα ευρωπαϊκά αποθέματα ντίζελ- Δυσοίωνες οι προβλέψεις

banks

Διψήφια «βουτιά» για το πετρέλαιο το 2023

banks