15.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί οριακά το πετρέλαιο, πέφτει και το φυσικό αέριο

Υποχωρεί οριακά το πετρέλαιο, πέφτει και το φυσικό αέριο

Μικρή πτώση καταγράφουν την Τρίτη (12/12) οι τιμές του πετρελαίου, εγκαταλείποντας τα προηγούμενα κέρδη, καθώς η ανησυχία για την πλεονάζουσα προσφορά και την επιβράδυνση της ανόδου της ζήτησης αντισταθμίζουν τους κλιμακωτούς κινδύνους προσφοράς στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση των Χούθι σε δεξαμενόπλοιο.

Ένας πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούθι έπληξε ένα εμπορικό δεξαμενόπλοιο χημικών, προκαλώντας πυρκαγιά και ζημιές αλλά όχι θύματα, στην τελευταία από μια σειρά τέτοιων επιθέσεων, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια των δεξαμενόπλοιων σε ζωτικής σημασίας ναυτιλιακά περάσματα.

Αν και η επίθεση στο σκάφος βοήθησε το πετρέλαιο να ανέβει νωρίτερα, «το συναίσθημα παραμένει αρνητικό», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της χρηματιστηριακής PVM. «Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την πλευρά της ζήτησης της εξίσωσης πετρελαίου. Το θεμελιώδες σκηνικό είναι αποθαρρυντικό», συμπλήρωσε.

Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2024 με τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να διχάζονται ως προς την έκταση και μια πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της προσφοράς να επηρεάζει την αγορά. Ο ΟΠΕΚ και ο ΔΟΕ επικαιροποιούν τις προβλέψεις τους αυτή την εβδομάδα.

Οι επενδυτές είναι επίσης προσεκτικοί ενόψει των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια. Η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) αναμένεται να δημοσιευτεί την Τρίτη, ενώ η διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

«Όλη η προσοχή θα είναι στα δεδομένα του ΔΤΚ των ΗΠΑ σήμερα για να δώσουν δυνητικά τον τόνο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ στην επερχόμενη συνάντησή τους», δήλωσε ο Γιπ Γιουν Ρονγκ, αναλυτής αγοράς στην IG.

Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης οι συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της COP28 για το κλίμα, όπου οι διαπραγματευτές αναμένουν ένα νέο προσχέδιο συμφωνίας αφού πολλές χώρες επέκριναν μια προηγούμενη έκδοση ως πολύ αδύναμη επειδή παρέλειψε τη «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων.

Επίσης αναμένονται οι τελευταίες αναφορές για τα αποθέματα στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να δείξουν πτώση 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών στα αποθέματα αργού.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,52% στα 70,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ έχασε 0,57% στα 75,60 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,556% στα 35,195 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,48% στα 2.003,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,87% στα 23,258 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,47% στα 3,7983 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,38% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0802 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,15% στο 1,2572 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8594 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό

Related posts

«Σκαρφαλώνει» η τιμή του πετρελαίου-Μειώνονται τα αποθέματα, αυξάνεται η ζήτηση

banks

Υποχωρούν σημαντικά λόγω μειωμένης ζήτησης πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks

Συμφωνία OPEC+ για αύξηση της προμήθειας πετρελαίου

banks

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την πώληση πετρελαίου σε τιμή πλαφόν

banks

Ανοδικά ο χρυσός παρά την αγωνία για τις προεδρικές εκλογές

banks

Goldman Sachs: Βλέπει «εκτόξευση» του πετρελαίου στα 75 δολάρια

banks