25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Επεκτείνουν τις απώλειές τους οι ευρωαγορές στη σκιά φόβων ύφεσης

Επεκτείνουν τις απώλειές τους οι ευρωαγορές στη σκιά φόβων ύφεσης

Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Παρασκευή (2/8), επεκτείνοντας τις απώλειες εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ επιβάρυναν το κλίμα.

Οι μετοχές που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ηγούνται των απωλειών με πτώση 2,6%.

Οι παγκόσμιες αγορές είναι σε αναταραχή μελετώντας τις κινήσεις κεντρικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2020, τη Federal Reserve να τα διατηρεί προς το παρόν σταθερά και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να τα ανεβάζει την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών κερδών και οι ανακοινώσεις δεδομένων.

Ο Stoxx 600 κατέγραψε την Πέμπτη τη χειρότερη συνεδρίασή του από τα μέσα Ιουνίου, και πάλι επιβαρυμένος από τα οικονομικά στοιχεία καθώς η γαλλική τράπεζα Societe Generale υποβάθμισε τις προοπτικές της και η BOE ψήφισε μείωση των επιτοκίων.

Η απόφαση της Πέμπτης οδήγησε το βασικό επιτόκιο της βρετανικής κεντρικής τράπεζας από 5,25% σε 5%, μετά από ένα μικρό προβάδισμα 5-4 στις ψήφους μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Οι αγορές δεν είχαν πειστεί πλήρως ότι η BOE θα έκανε το βήμα.

Ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι είπε στο CNBC ότι η κατεύθυνση για τα επιτόκια ήταν «αρκετά σαφής», αλλά δεν θα σχολιάσει την έκταση ή το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω περικοπών και είπε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τους μισθούς των υπηρεσιών θα παρακολουθούνται στενά. Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει προσδοκίες για διατήρηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από άλλη μια μείωση τον Νοέμβριο.

Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κατέρρευσαν, καθώς οι ανησυχίες αυξήθηκαν γύρω από την κατάσταση της οικονομίας, αφού οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις για ανεργία ήταν υψηλότερες από το αναμενόμενο, ενώ τα στοιχεία της μεταποίησης επιβραδύνθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (2/8), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,45% στις 504,40 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 1,30% στις 17.852,55 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,67% στις 7.322,10 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,34% στις 8.251,70 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,53% στις 32.365 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,37% στις 10.816,75 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,14% στις 6.672,20 μονάδες.

#DAX_30 #Stoxx_Europe_600 #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Related posts

Συνεχίστηκε η… κατρακύλα στις ασιατικές αγορές μετά τα σχόλια Πάουελ

banks

Επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στις… ΗΠΑ στο άνοιγμα των ευρωαγορών

banks

Κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών με ώθηση από την ΕΚΤ

banks

Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq με οδηγό την Nvidia

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές μετά την υποχώρηση των αμερικανικών ομολόγων

banks

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street ενόψει αποτελεσμάτων των big tech

banks