20.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Συνεχίστηκε η… κατρακύλα στις ασιατικές αγορές μετά τα σχόλια Πάουελ

Συνεχίστηκε η… κατρακύλα στις ασιατικές αγορές μετά τα σχόλια Πάουελ

Στα «κόκκινα» έκλεισαν και τη συνεδρίαση της Παρασκευής (20/10) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, με το sell-off να επεκτείνεται μετά και τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και πιθανότατα θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πέρασε επίσης το 5% για πρώτη φορά σε 16 χρόνια το βράδυ της Πέμπτης.

Ενώ σημείωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν πρόοδο προς την επιβράδυνση των τιμών, ο Πάουελ πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη πολύ αυστηρή.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο, ο οποίος ανήλθε στο 3%, επιβραδύνοντας μεν από το 3,2% του Αυγούστου, μένοντας δε για 18ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον στόχο του 2% της BOJ.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, επιβραδύνθηκε επίσης στο 4,2% από 4,3% τον Αύγουστο.

Ακόμα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού για τον Οκτώβριο, αφού η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έδειξε σημάδια σταθεροποίησης μετά τα πρόσφατα μέτρα στήριξης.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο δανείου ενός έτους αμετάβλητο στο 3,45%. Το πενταετές επιτόκιο αναφοράς διατηρήθηκε στο 4,2%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Μαλαισίας κατέγραψε αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση για τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερη από το 2% τον Αύγουστο και επίσης χαμηλότερη από το 2,2% που αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters.

Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός πληθωρισμού που έχει δει η χώρα από τον Μάρτιο του 2021. Η Μαλαισία επίσης δεν έχει δει αύξηση του πληθωρισμού της για 13 συνεχόμενους μήνες.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,1% τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από την αύξηση 0,2% που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,52%, κλείνοντας στις 31.259,36 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 0,77% στις 17.122 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,74% στις 2.983,06 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,80% στις 9.576,83 μονάδες.

Ο Kospi έπεσε 1,69% στις 2.375 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.900,70 μονάδες, χάνοντας 1,16%.

  • ασιατικές αγορές
  • Κίνα
  • ιαπωνία
  • Νότια Κορέα
  • Αυστραλία
  • Ωκεανία
  • Nikkei
  • Kospi

    Related posts

    Άνοδος στις ευρωαγορές- Ρεκόρ τριμήνου για τον βρετανικό FTSE100

    banks

    Νέα κυριαρχία των πωλητών στη Wall Street- «Αγκάθι» τα ομόλογα

    banks

    Bloomberg: Πόσο επηρεάζονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τις ΗΠΑ

    banks

    Απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές ελέω… Fed

    banks

    Wall Street: Παύση του ράλι, παρά τα κέρδη της Nvidia

    banks