20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Επιθετικά ξεκίνησε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων η Fed – Με μείωση κατά 50 μονάδες βάσης

Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2020 προχώρησε σήμερα η Federal Reserve και μάλιστα “επιθετικά” επιλέγοντας να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς που ανέμεναν ότι θα προχωρήσει σε μια “σοβαρή” κίνηση προκειμένου να αποφύγει τη σημαντική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Έτσι, πλέον, το βασικό επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διαμορφώνεται στο εύρος 4,75%-5,00% από το 5,25%-5,50% που είχε διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2023, οπότε η Fed είχε προχωρήσει στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που εκτροχιάστηκε λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, που αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική, τα επιτόκια αναμένεται να υποχωρήσουν στο εύρος του 4,25%-4,50% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ήτοι περισσότερο από ό,τι προέβλεπε τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί προς τον στόχο του 2% και η ανεργία αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διάγραμμα σημείων (dot plot) που δείχνει τις προσδοκίες των αξιωματούχων της FOMC, η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις δύο συνεδριάσεις της που απομένουν έως το τέλος του έτους, όσο περίπου έχει προβλέψει και η αγορά. Επίσης, οι προσδοκίες υποδεικνύουν ότι θα ακολουθήσει η μείωση των επιτοκίων συνολικά κατά μία ποσοστιαία μονάδα ακόμα μέχρι το τέλος του 2025 και κατά επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του 2026.  

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι το βασικό μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,4% έως το τέλος του 2025, που υποδηλώνει ότι θα ακολουθήσουν τέσσερις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, πριν υποχωρήσει στο 2,9% στο τέλος του 2026, επίπεδο που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των μελών της FOMC θεωρούν ως “ουδέτερο επιτόκιο”.

“Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου ισορροπημένοι”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της FOMC που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της..

Η απόφαση για χαλάρωση ελήφθη, όπως προστίθεται, “υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων”. Σημειώνεται ότι η απόφαση για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ελήφθη με 11 ψήφους υπέρ και μόνο 1 ψήφο κατά, με το μέλος της Fed, Μισέλ Μπάουμαν, να προτιμά μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα πάντα, με το dot plot, δύο από τα συνολικά 19 μέλη με δικαίωμα ψήφου της FOMC θεωρούν ότι η Fed δεν πρέπει να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της φέτος και επτά πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μόνο άλλη μείωση μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Αντίθετα, μόνο ένας από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής αναμένει μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων φέτος, από ό,τι δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι “η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί και το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί αλλά παραμένει χαμηλό”. Οι αξιωματούχοι της FOMC αναθεώρησαν μάλιστα ανοδικά την πρόβλεψή τους για το ποσοστό της ανεργίας φέτος στο 4,4%, από 4% που ανέμεναν στις τελευταίες προβλέψεις τους τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα αναθεώρησαν επί τα βελτίω την εκτίμησή τους για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% που προηγουμένως για το 2024, πριν υποχωρήσει στο 2,1% το 2025. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό, η Επιτροπή κατέβασε επίσης τον πήχη κατά 0,2% στο 2,6%, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Η σημερινή κίνηση της Fed σηματοδοτεί μια σημαντική διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της FOMC, καθώς μόλις τον Ιούνιου οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τους προέβλεπαν μόλις μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης το τρέχον έτος. 

Ωστόσο, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στο 4,2%, συνέβαλαν όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη σημερινή απόφαση. 

Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τις έκτακτες μειώσεις των επιτοκίων που πραγματοποίησε κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, είχε κάνει προηγουμένως το 2008, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Related posts

Χαμάς: Το Ισραήλ δολοφόνησε φυλακισμένο ανώτερο στέλεχός μας – Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

banks

Ο Ορμπάν προτείνει ενιαία ακροδεξιά ευρωομάδα με Μελόνι – Λεπέν, με το βλέμμα στον… Πούτιν

banks

FAZ: Όχι με κάθε κόστος o πόλεμος του Ισραήλ

banks

Γκουτέρες: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις

banks

Τουρκία: Ο γιος του προέδρου της Σομαλίας εγκατέλειψε τη χώρα αφού παρέσυρε και σκότωσε διανομέα

banks

Τουρκία: Το drone που κατέρριψε ο διεθνής συνασπισμός στη βόρεια Συρία “δεν είναι δικό μας”

banks