22.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Γκουτέρες: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία “επιδεινώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις και διαιρέσεις, απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, αυξάνει την πυρηνική απειλή και δημιουργεί βαθιές ρωγμές στον όλο και πιο πολυπολικό κόσμο μας”.

Ο Γκουτέρες ήταν ο πρώτος ομιλητής στη συνεδρίαση του ΣΑ με θέμα την Ουκρανία, μια συνεδρίαση που διεξάγεται εν μέσω της ετήσιας συνάντησης των παγκόσμιων ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχει αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του ΣΑ. Είναι η πρώτη παρουσίασή του στο σώμα αυτό του ΟΗΕ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια τάχθηκε κατά της ομιλίας Ζελένσκι ενώπιον του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία η Αλβανία τον Σεπτέμβριο.

“Θέλω να διαβεβαιώσω τους Ρώσους συναδέλφους μας και όλους όσοι βρίσκονται εδώ, ότι αυτό (σ.σ. η παρουσία Ζελένσκι) δεν είναι μια ειδική επιχείρηση της αλβανικής προεδρίας”, δήλωσε στον Νεμπένζια ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας: “Υπάρχει λύση για αυτό. Αν συμφωνείτε, σταματήστε τον πόλεμο και ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα πάρει τον λόγο”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συνεδριάσει πολυάριθμες φορές με αντικείμενο την Ουκρανία τους τελευταίους 19 μήνες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά δεν έχει καταφέρει να αποφασίσει μέτρα, καθώς η Ρωσία έχει το δικαίωμα βέτο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Αξιωματούχος Χαμάς: “Η επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι πικ-νικ για τον ισραηλινό στρατό”

banks

Ρωσικό αστυνομικό τμήμα στο στόχαστρο επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε ρωσική περιφέρεια στα σύνορα με την Ουκρανία

banks

Spiegel: Εξαντλήθηκαν τα αεροπορικά εισητήρια για πτήσεις από τη Μόσχα

banks

Γερμανία: Αντιδράσεις του επιχειρηματικού κλάδου στη νέα εθνική στρατηγική έναντι της Κίνας

banks

Οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας – Κούβας συζήτησαν για τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα

banks

BBC: Στους 27.423 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί Ρώσοι στρατιωτικοί από τον πόλεμο στην Ουκρανία

banks