30.8 C
Athens
June 27, 2024
Image default
MARKETS

Ευρωαγορές: Κλυδωνισμοί στο Παρίσι μετά την κήρυξη πρόωρων εκλογών

Ευρωαγορές: Κλυδωνισμοί στο Παρίσι μετά την κήρυξη πρόωρων εκλογών

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τη Δευτέρα (10/6) οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι traders αντέδρασαν μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το διάγγελμα-σοκ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια. Το εκλογικό δράμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για αργότερα μέσα στο μήνα, καθώς υπέστη βαριά ήττα από την ακροδεξιά.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,26% και έκλεισε στις 522,16 μονάδες, με τον κλάδο των τροφίμων και ποτών να ηγείται των απωλειών κατά 1,2%. Το ευρώ διολίσθησε 0,51% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και 0,57% έναντι της βρετανικής λίρας.

Στη Γερμανία ο DAX σημείωσε πτώση 0,37% στις 18.488,33 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 0,20% στις 8.228,48 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κατέγραψε «βουτιά» 1,35% στις 7.893,98 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,42% στις 11.357,20 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,34% στις 34.542,01 μονάδες.

Αναφορικά με τη Γαλλία, η οποία βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», οι μετοχές σε γαλλικές τράπεζες, κατασκευαστικές και εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποχώρησαν απότομα τη Δευτέρα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, BNP Paribas, διολίσθησε κατά σχεδόν 8% στο ξεκίνημα και διαπραγματεύονταν 5,3% χαμηλότερα πιο μετά, ενώ η Credit Agricole και η Societe Generale υπέστησαν επίσης μεγάλες απώλειες.

Οι τράπεζες ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων, μαζί με τις γαλλικές εταιρείες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων, Eiffage και Vinci, οι οποίες επίσης διαπραγματεύθηκαν περίπου 5% χαμηλότερα.

Η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας Engie υποχώρησε κατά 4,5%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση της εδώ και έναν χρόνο, ενώ η Voltalia, μικρότερη εταιρεία που εξειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχασε 6,5%.

Στα μάκρο της ημέρας, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη ανέκαμψε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Sentix. Ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε από το -3,6 τον Μάιο στο 0,3 τον Ιούνιο, έγινε θετικός για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ αυξήθηκε για όγδοη συνεχόμενη φορά.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Ρωσία: Μεγάλη αύξηση επιτοκίων για το ρούβλι- Πτωτικά οι ευρωαγορές

banks

Νέα «βουτιά» στη Wall Street- «Βυθίζεται» ο Nasdaq

banks

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

banks

Κοντά στα χαμηλά ημέρας οι ευρωαγορές-Πτώση μετά από δύο ανόδους

banks

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

banks

Επιστροφή σε θετικό πρόσημο για τις Ευρωαγορές

banks