20.3 C
Athens
May 8, 2024
Image default
MARKETS

Νέα «βουτιά» στη Wall Street- «Βυθίζεται» ο Nasdaq

Νέα «βουτιά» στη Wall Street- «Βυθίζεται» ο Nasdaq

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, αφήνοντας μεγάλο χαμένο τον Nasdaq, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος σημειώνει πτώση.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη ο Dow Jones υποχώρησε 0,76%  στις 32.784,30 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 1,19% στις 4.136,84 μονάδες και ο Nasdaq «βυθίστηκε» 1,76% στις 12.595,60 μονάδες.

Μετά από πτώση 2,4% την Τετάρτη, ο Nasdaq Composite βρίσκεται πλέον επίσημα σε διόρθωση, σημειώνοντας πτώση άνω του 10% από το υψηλό κλείσιμό του τον Ιούλιο.

Στα μάκρο της ημέρας, με ρυθμό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2023, αφού το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη 4,7%. Αυτός ο ρυθμός επέκτασης είναι επίσης αρκετά πιο αυξημένος από το 2,1% που παρατηρήθηκε το β’ τρίμηνο φέτος.

Παράλληλα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10 χιλιάδες στις 210 χιλιάδες την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου, πάνω από τις προσδοκίες για 202 χιλιάδες. Ο κινητός μέσος όρος των αρχικών αιτήσεων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 1,25 χιλιάδες στις 207,5 χιλιάδες.

«Εάν οι εκτιμήσεις για ύφεση δεν επιβεβαιωθούν στην πράξη και οι θετικές τάσεις παραμένουν, τότε η αγορά θα ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά, όπως ακριβώς έκανε και στα τέλη του 2022» σημείωσε ο Κρις Ζακαρέλι της Advisor Alliance, μιλώντας στο CNBC.

Παράλληλα, πλήγμα περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων αντιμετώπισαν, αναφορικά με την αξία κεφαλαιοποίησής τους οι «Υπέροχες Επτά» εταιρείες τεχνολογίας, από τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη που ανακοίνωσαν. 

Όπως σημειώνει το Bloomerg, η Αlphabet, η Tesla και η Meta έχουν όλες καταγράψει μείωση από την ημέρα δημοσίευσης των εταιρικών τους αποτελεσμάτων, με την Microsoft να αποτελεί την εξαίρεση. Οι Apple και Nvidia αναμένεται να ανακοινώσουν τα εταιρικά τους αποτελέσματα τον επόμενο μήνα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα αποτελέσματα της Amazon που ανακοινώνονται απόψε.

 Σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο

Οι φόβοι για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχουν σταματήσει να επηρεάζουν τον μαύρο χρυσό, ο οποίος και σημείωσε απώλειες 2%. «Η αγορά κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα», ανέφερε ο αναλυτής της Price Futures, Phil Flynn. «Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε έναν ειδησεογραφικό τίτλο  μακριά από ένα μεγάλο ράλι στην αγορά», σημείωσε.

Το αργό πετρέλαιο και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 2,44% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 83,31 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο πετρελαίου brent παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 2,36% στα 88 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Μικρές απώλειες ο χρυσός

Ως «ασφαλές καταφύγιο», ο χρυσός σήμερα σημείωσε μικρές απώλειες. Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 0,03% στα 1994.65 ανά ουγγιά. Παράλληλα, το ασήμι σημείωσε πτώση 0,50% στα 22,892 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κέρδισε 0,04% στα 3,592 δολάρια η λίβρα.

  • Wall Street
  • Nasdaq
  • Πτώση

    Related posts

    Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Συνεχίζεται το ράλι στο Τόκιο

    banks

    Πτωτικά η Wall Street με την προσοχή σε Fed, χρέος

    banks

    Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές- «Βουτιά» για τη Sanofi

    banks

    «Φρέσκαρε» το υψηλό 34ετίας ο Nikkei-Κλειστές οι περισσότερες ασιατικές αγορές

    banks

    Η Κίνα ηγέτης των… απωλειών στις ασιατικές αγορές

    banks

    Σε χαμηλό επτά μηνών το άνοιγμα των ευρωαγορών-Νευρικότητα λόγω Πάουελ

    banks