19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Ρωσία: Μεγάλη αύξηση επιτοκίων για το ρούβλι- Πτωτικά οι ευρωαγορές

Ρωσία: Μεγάλη αύξηση επιτοκίων για το ρούβλι- Πτωτικά οι ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν απώλειες την Τρίτη (15/8) καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν την αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αύξηση των επιτοκίων της Ρωσίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% στις πρωινές συναλλαγές, με τις ασφαλιστικές και τουριστικές μετοχές να οδηγούν τις απώλειες.

Η Marks & Spencer ανακοίνωσε, πάντως, ισχυρά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα οι μετοχές στον κλάδο του λιανεμπορίου να αυξηθούν κατά 8%.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε, όμως, τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να σταθεροποιήσει την ταχεία πτώση του νομίσματος της χώρας. Η είδηση αυτή, όπως είναι λογικό, προκαλέσε αναστάτωση στις αγορές.

Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,4% στις 15.842 μονάδες, όσο και ο γαλλικός CAC 40 που κινείται στις 7.319 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,75% στις 7.450 μονάδες.

Παρόμοια είναι η τάση και στην Ισπανία, όπου ο ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 0,4% στις 9.391 μονάδες. Εξαίρεση στην πτωτική τάση, η Ιταλία, όπου ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,6% στις 28.435 μονάδες.

Κίνα: Νέα μείωση επιτοκίων

Νωρίτερα, νευρικότητα υπήρξε και στην Ασία, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Κίνα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακοίνωσε ότι μείωσε το ετήσιο μεσοπρόθεσμο επιτόκιο διευκόλυνσης χρηματοδότησης, το οποίο χρησιμοποιείται για τον δανεισμό σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα, κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,5%. Το επιτόκιο είχε μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014. 

Η μείωση πραγματοποιήθηκε μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο κατά 4,5%.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 3,7% τον Ιούλιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,4%.

Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,3% στις 3.169 μονάδες, ο SZSE Component κατά 0,8% στις 10,673 μονάδες, ενώ και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες 1% στις 18.576 μονάδες.

Στην Νότια Κορέα ο Kospi έκλεισε στις 2.570 με πτώση 0,8%, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,4% και ολοκλήρωσε στις 7.305 μονάδες.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 32.238 μονάδες με άνοδο 0,5%, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά στοιχεία για την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο κατά το οποίο ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6%.

 
  • Ρωσία
  • επιτόκια
  • ρούβλι

    Related posts

    BofA: Οι top-pick μετοχές μετά την «έκρηξη» της AI

    banks

    «Βυθίστηκε» η Wall Street-Παραμένει το αδιέξοδο με το αμερικανικό χρέος

    banks

    Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές με άνοδο στις μετοχές τεχνολογίας

    banks

    Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Wall Street

    banks

    Wall Street: Σε θετικό έδαφος πριν το τέλος της χρονιάς

    banks

    «Στο κόκκινο» οι Ευρωαγορές- Σε «χαμηλές πτήσεις» ο Stoxx 600

    banks