20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Ευρωαγορές: Με ενδοσυνεδριακό ρεκόρ έκλεισε ο Αύγουστος για τον Stoxx

Ευρωαγορές: Με ενδοσυνεδριακό ρεκόρ έκλεισε ο Αύγουστος για τον Stoxx

Ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή (30/8) τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό από όλο τον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,09% και έκλεισε στις 525,04 μονάδες. Σημείωσε ιστορικό υψηλό στις 526,66 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, προτού υποχωρήσει και κλείσει με ήπια άνοδο.

Ο δείκτης έκλεισε πάνω από τις 525 μονάδες για πρώτη φορά, έχοντας αποτινάξει το απότομο sell-off στις αρχές Αυγούστου για να κλείσει τον μήνα περίπου 1,3% υψηλότερα.

Στη Γερμανία ο DAX υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στις 18.898,75 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 0,04% στις 8.376,63 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,13% στις 7.630,95 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Ισπανία ο IBEX 35 κέρδισε 0,38% στις 11.401,90 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,53% στις 34.372,67 μονάδες.

Μια σειρά βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό δημοσιεύθηκαν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για τη συνέχεια. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο χαμηλό τριετίας του 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Η ανάγνωση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και κάτω από το 2,6% του Ιουλίου.

Κατά τα άλλα, ο εναρμονισμένος από την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 2,2% για τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από το 2,7% του Ιουλίου. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος ΔΤΚ στη χώρα έφτασε στο 1,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα. Αυτό έρχεται αφότου οι γερμανικές και ισπανικές εκθέσεις για τον ΔΤΚ, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις δύο χώρες μειώνονται.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Federal Reserve, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) αυξήθηκε 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, κάτι που ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να ενημερώσουν τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, με πολλούς επενδυτές να ελπίζουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #Stoxx_600

Related posts

Απώλειες στις ευρωαγορές, με «βαρίδι» τις ιταλικές τράπεζες

banks

Θεαματική ανάκαμψη στις ευρωαγορές- Η καλύτερη συνεδρίαση εντός του 2023

banks

Οι δηλώσεις Πάουελ «πλήγωσαν» τις ασιατικές αγορές

banks

Απώλειες στις ευρωαγορές με τραπεζικά και τεχνολογικά «βαρίδια»

banks

Συνεχίζεται η πτώση στις ευρωαγορές- Απώλειες για τον τεχνολογικό τομέα

banks

Στο «κόκκινο» για δεύτερη συνεχή μέρα οι ευρωαγορές

banks